Lissabon: 10 dingen die je nog niet wist

Lissabon is een paradijs dat steeds meer toeristen weten te vinden. Verscholen in een uithoek van Zuid-Europa biedt de Portugese hoofdstad alles wat je in de zomer zoekt: zon, terrasjes, cultuur en aardige mensen. Tien dingen die je nog niet wist over deze parel aan de Atlantische Oceaan.

#1

Portugal is twee keer zo groot als Nederland, maar heeft 7 miljoen minder inwoners. Lissabon is eigenlijk de enige noemenswaardige stad van het land; de rest van de bevolking woont in kleine dorpjes aan de Middellandse Zee of op de uitgestrekte vlakten of in de bergen in het Portugese binnenland.

#2

Portugal ontstond een kleine negen eeuwen geleden en is (opvallend in Europa) al achthonderd jaar niet van vorm veranderd.

#3

Het land werd pas relatief laat, na een linkse coup in 1974, een democratie. Vooral het lidmaatschap van de EU in 1986 heeft het land geholpen uit het diepe economische dal te klimmen.

#4

Lissabon doet qua vorm erg denken aan San Francisco. Ook de Portugese hoofdstad is gesticht bij een baai (met een brug die de twee helften met elkaar verbindt) en is gebouwd op heuvels die elke wandeling tot een flinke workout voor de beenspieren maken. Nog een overeenkomst: ook in Lissabon rijden oude toeristische trammetjes.

#5

Volgens sommige overleveringen zou Lissabon zijn gesticht door de Griekse held Odysseus op zijn lange reis naar huis. Maar feit is dat de Feniciers en de Romeinen hier een handelspost hadden die echt tot bloei kwam toen de moslims hier in de achtste eeuw na Christus binnenvielen.

#6

Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een desastreuze aardbeving met een sterkte van 9 op de schaal van Richter waarbij vele tienduizenden mensen omkwamen. De drie aardschokken, die nog steeds in het rijtje met meest vernietigende in de menselijke geschiedenis staan, sloegen diepe kloven in het stadscentrum en legden vrijwel alle bestaande, in die tijd wereldberoemde gebouwen in puin, waaronder twintig kerken waar veel gelovigen op dat moment Allerheiligen vierden.

#7

De beruchte beving had grote gevolgen voor de wetenschap en de filosofie. De catastrofe leidde de moderne seismologie in (voor het eerst ging men wetenschappelijk onderzoek naar aardschokken verrichten). En de ramp beïnvloedde in sterke mate de Verlichtingsdenkers, die het heel vreemd vonden dat God zo’n devoot, katholiek land als Portugal trof met zo’n vernietigende straf (onder meer Voltaire en Kant wijdden hele werken aan de aardbeving).

#8

Lissabon heeft een heel actieve kunstenaarsscene. Zo hebben lokale kunstenaars het Garbags-project ontwikkeld: zij recyclen oude verpakkingen tot etuis, tassen, kladblokken of rugzakken om op een actieve manier duurzaamheid onder de aandacht van de (weinig milieubewuste) Lissabonners te brengen. Inwoners van de stad worden aangemoedigd hun nog bruikbare afval in te leveren, in ruil voor tegoedbonnen voor gerecyclede producten.

#9

Veel toeristische ‘attracties’ zijn op maandag dicht, dus bij de paar highlights die wel open zijn, kan het aan het eind van de ochtend druk worden. Een van de zaken die wel open is op maandag, is het oude Moorse fort dat na de herovering van de stad in 1147 werd omgebouwd tot koninklijk paleis. Halverwege de twintigste eeuw besloot dictator Salazar, ter herinnering aan de oude glorietijd van Portugal, het verwaarloosde complex grondig te restaureren.

#10

Een heel belangrijk plein in Lissabon is het gigantische Praca do Comercio aan de rivier de Taag, waar vroeger (ten tijde van de monarchie) het koninklijk paleis stond. De vorsten konden op deze manier gasten met de juiste grandeur ontvangen – de grote witte marmeren trappen zijn nu een gimmick voor toeristen die van het pontje stappen. Het paleis zelf staat er zelf niet meer trouwens, door de grote aardbeving van 1755.

 

 

 

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.