Genieten van je pensioen doe je (straks) hier

Waar je jouw oude dag doorbrengt? We selecteerden de drie fijnste locaties ter wereld waar je optimaal van je pensioen geniet. En nee, “achter de geraniums” zit er niet tussen. 

De een kijkt er reikhalzend naar uit, de ander is bang om in “het zwarte gat” te vallen. Je pensioen komt er vroeg of laat aan en dus kun je er maar beter op voorbereid zijn. De hamvraag luidt: waar ter wereld ga je zo relaxt mogelijk van je pensioen genieten?

Veel factoren zijn daarbij van belang: het klimaat, levenskosten, de taal (kun je jezelf verstaanbaar maken in het Engels), veiligheid, belastingen, infrastructuur, gezondheidszorg, de expat-gemeenschap (kun je er een beetje vrienden maken), milieuomstandigheden, veiligheid, onroerend goed, vermaak (is er genoeg te doen voor ouderen) en natuurlijk het woningaanbod.

Live and Invest Overseas nam al deze factoren mee in hun jaarlijkse onderzoek naar de Top 20 bestemmingen waar het fijn vertoeven is als pensionado. Wij lichten de beste drie uit.

#1 Algarve (Portugal)
Met stip op nummer 1: de Algarve. Volgens de samenstellers van de index heeft de Portugese provincie alles wat een pensionado zoekt. De zon schijnt er het hele jaar door, de mensen zijn er gastvrij, er is uitstekende medische zorg en niet onbelangrijk: je hoeft je er niet te vervelen. Met de zee dichtbij, kun je jezelf prima buiten vermaken. Van een lekkere strandwandeling tot gezellig buiten (uit) eten. Uit eten kun je waarschijnlijk vaak genoeg doen, want het leven in de Algarve is goed betaalbaar. Zo huur je voor ongeveer 640 euro een riant tweepersoons appartement, waar ook nog plek is voor de kleinkinderen als zij komen logeren.

#2 Valletta (Malta)
Op Malta hoef je niet bang te zijn dat je jezelf niet verstaanbaar kunt maken. De lokale bevolking spreekt er namelijk uitstekend Engels. Ook uit fiscaal oogpunt is Malta the place to be; het eiland heeft een belastingverdrag met Nederland gesloten met een redelijk goed verdeelde heffing. Naast het fiscale voordeel, is het in Malta − en dan vooral in de hoofdstad Valletta − genieten geblazen van de karakteristieke kalksteengebouwen, prachtige kerken en de mooie haven. Niet voor niets staat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een auto is niet per se nodig, maar mocht je die wel hebben dan is er voldoende parkeerplek in de stad. Even “op vakantie”? Met de veerboot ben je zo op Sicilië.

#3 Puerto Vallarta (Mexico)
Puerto Vallarta is een stad in Mexico, gelegen aan de Baai van Banderas aan de Grote Oceaan. Mocht je jezelf afvragen of je wel nieuwe vrienden maakt als gepensioneerde in het buitenland, dat is hier niet nodig. In de stad vestigen veel expats, je vindt dus gemakkelijk gelijkgestemden. Als nieuwkomer in de stad kun je makkelijk integreren door mee te doen aan georganiseerde kunstklassen, theatertripjes, wandelclubjes, boekenclubs en andere Engelstalige activiteiten. “Buitenlanders” mogen vaak ook werken in Mexico, dus ben je nog niet “volledig gepensioneerd” dan is dit dé perfecte plek. Veel gepensioneerden geven les, runnen een bar of werken in het vastgoed.

Bronnen: Belastingtips.nl, Liveandinvestoverseas.com

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.