App brengt generaties bij elkaar

Een app die jongeren die iets willen bijverdienen koppelt aan ouderen die op zoek zijn naar betaalbare hulp. Het idee voor de Yoho-app van huisarts Karin Groeneveld werd aan de keukentafel geboren. Haar puberdochters hadden meteen een naam: YOung Helps Old oftewel Yoho.

 “De naam moest van hen in het Engels, dat klinkt veel cooler”, lacht Karin Groeneveld. Het verraadt het grote aandeel van haar drie tienerdochters in het proces dat leidde tot de Yoho-app. Karin: “In mijn praktijk zie ik een steeds groter wordende groep ouderen die eenzaam is en meer behoefte heeft aan hulp. Tegelijkertijd zoeken veel tieners een bijbaan en tegen betaling van het minimumloon willen ze met alle plezier ouderen helpen. Jongeren kunnen boodschappen doen of grasmaaien, maar ook een wandeling maken en uitleggen hoe een iPhone werkt.” Inderdaad, het heitje voor een karweitje 2.0. Sinds juli 2017 is de app te vinden in de App Store en Google Play en wordt momenteel getest in Lemmer en omgeving.

Veiligheid
Hoe staat het met de veiligheid? De oudere weet niet wie hij binnenhaalt en omgekeerd weten de jongeren niet bij wie ze over de vloer komen. “Jongeren moeten het e-mailadres van hun ouders doorgeven bij het aanmelden in de app. Daarnaast kunnen ouders een melding krijgen als hun kind een klus heeft aangenomen. En het staat hun vrij om de eerste keer even mee te gaan. Daarnaast willen we een beoordelingsfunctie inbouwen, waarmee zowel de oudere als de jongere de waardering voor de klus kan uitdrukken.” Het contact vindt niet via de app, maar telefonisch of via de mail plaats. “Ik wil geen uitgebreide profielen met foto’s en dergelijke. Het gaat niet om het uiterlijk, het gaat erom wie beschikbaar is en zin heeft om wat te doen.

Zorginnovatie
Zo simpel kan het bedenken van een idee dus zijn. Gewoon aan de keukentafel. Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben ideeën om de zorg beter te maken. Heb jij ook een idee? Doe dan mee aan Het Beste Zorgidee. Een initiatief van ONVZ waarmee heel Nederland wordt uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan.

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.