Gezondheidsvoordelen van wonen in een stad

Velen zijn ervan overtuigd dat wonen in de stad ongezond is. Maar is dit wel echt zo? Wonen in de stad kent namelijk voordelen voor de gezondheid die je misschien niet zou verwachten. Je vindt ze hieronder!

#1 Bereikbaarheid op loop- en fietsafstand

In de stad hoef je meestal niet ver te reizen om een supermarkt, school of restaurant te bereiken. Locaties liggen namelijk vaak dicht bij elkaar. Het is dus ideaal om daar lopend of fietsend naar toe te gaan. Het leveren van zo’n fysieke inspanning heeft een positief effect op je gezondheid. Dertig minuten per dag een verhoogde hartslag draagt namelijk al bij aan je gezondheid. De gezondheidsvoordelen hebben een groter effect dan de veronderstelde nadelen, zoals het inademen van schadelijke stoffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de inspanning van lopen of fietsen het leven verlengt, terwijl het inademen van stofdeeltjes het leven niet veel korter maakt (Planbureau voor de Leefomgeving). Een goede reden dus om vandaag nog je boodschappen op de fiets te doen!

#2 Variatie en hoeveelheid van sportfaciliteiten

Een aantal jaar geleden schoten ze de grond uit: sportscholen, yogastudio’s, fitnessruimtes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Inmiddels zijn deze faciliteiten niet meer weg te denken uit de stad. Twee of drie keer per week intensief sporten draagt bij aan een goede gezondheid. Het diverse aanbod van faciliteiten en sportclubs in de stad zorgt ervoor dat iedereen wel een activiteit kan vinden die bij hem past. Als je hier ook nog lopend of fietsend naar toe kunt, combineer je twee voordelen. Extra gezond dus!

#3 Groene stadsdelen

Het is niet zo dat steden geen groen hebben. In tegendeel zelfs. Stadsparken zijn populairder dan ooit en worden bovendien goed onderhouden door gemeenten. Een groene omgeving is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Natuur brengt je tot rust en helpt om je hoofd leeg te maken. Dit vermindert stress en vermoeidheid. Een goede manier om te ontspannen is door bijvoorbeeld een fietsroute te nemen die door een park gaat. Verder nodigen stadsparken mensen uit tot recreatie en beweging. Omdat parken steeds vaker zijn ingericht met voetbalveldjes en vaste fitnesstoestellen, kunnen bezoekers zich helemaal uitleven in de groene omgeving!

#4 Buitenspelen

Buitenspelen in de stad klinkt misschien niet als een ideale combinatie, maar als je de juiste plekken weet te vinden, kunnen jouw (klein)kinderen nog steeds lekker ravotten. Naast de eerdergenoemde stadsparken, waar veel speelmogelijkheden zijn, kunnen kinderen zich nog op andere manieren uitleven. Op een hoop plekken in de stad vind je kleine sportveldjes, waar kan worden gevoetbald, gebasketbald, gehockeyd, etc. Verder hebben veel steden meerdere skatebanen, waar de oudere kinderen en jongeren plezier kunnen hebben.

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.