Achtergrond
3
Leestijd
3 min.
nieuwe buitensporten

5 buitensporten waar je blij van wordt

Ben je wel een beetje klaar met dat rondje door het park of die wekelijkse tennisavond? Heb je behoefte aan wat meer uitdaging of wil je gewoon eens wat anders doen? We tippen vijf buitensporten waar je niet alleen fit, maar óók heel erg blij van wordt.

Nu de avonden weer langer zijn en de temperatuur weer wat behaaglijker is, wordt het de hoogste tijd je favoriete plekje op de bank te verruilen voor wat actie in de buitenlucht. Maar na jarenlang hetzelfde rondje door het park of telkens weer diezelfde bootcampoefening, kan het zomaar tijd zijn voor iets nieuws. Iets léukers! Laat je inspireren door vijf buitensporten om vrolijk én vitaal van te worden.

What’sup?

Stand Up Paddle Boarding was jarenlang vooral populair in zonovergoten badplaatsen, maar ook in Nederland peddelen steeds meer mensen op een surfboard voorbij. Suppen kan immers niet alleen op zee, maar ook op meren en zelfs op de Amsterdamse grachten. De watersport is bovendien niet alleen heel leuk, maar ook heel erg goed voor je spieren; je gebruikt ze continu om in balans te blijven en vooruit te komen.

Apenkooi

Hardlopen met hindernissen; freerunning in drie woorden. De basis? Rennen, springen en klimmen met de stad als je speeltuin. Je rent zo snel mogelijk van A naar B terwijl je onderweg over muren klimt, van bankjes springt en over daken holt. Goed voor je conditie maar ook voor je kracht, lenigheid én zelfvertrouwen.

Walk the line

Je hoeft tegenwoordig niet meer naar het circus om koorddansers in actie te zien. In parken door heel Europa wordt slacklinen, balanceren op een niet helemaal strakgespannen spanband, steeds populairder. Met slacklinen werk je aan je evenwicht, conditie en spierkracht, maar ook je concentratie- en oriëntatie vermogen verbeteren er aanzienlijk door.

Catch me if you can

Niet alleen leuk voor op het strand, ook een professionele teamsport: frisbee. Met name ‘Ultimate Frisbee’ is dé sport om je atletisch vermogen en tactisch inzicht volop te ontwikkelen. Bijzonder detail: frisbee kent geen scheidsrechters. Wordt er een fout gemaakt, dan gaan beide spelers kort in discussie. Frisbee is dus ook nog goed voor je verbale ontwikkeling.

Potje petanque

Bejaarde Franse mannen die met elkaar een metalen balletje gooien; jeu de boules of petanque heeft geen spetterend imago. Toch zijn er naast de tienduizenden veelal oudere beoefenaars ook steeds meer twintigers en dertigers die een balletje opgooien. Fijn voor de arm- en beenspieren en met een traditioneel glaasje Pastis erbij vooral goed voor een heleboule plezier.

Reacties (3)

Bedankt voor de tips.

Wat leuk dat free running/apenkooien. Weten jullie toevallig een club die dit organiseert in de buurt van Amsterdam/Amstelveen?

Hoi Paula, wij werken niet samen met deze organisaties. Maar enkele clubs die dit aanbieden zijn:
Jumpsquare Amsterdam
VROG
Back2Basics Parkour

Hopelijk heb je er wat aan!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?