Bewegen
2
Leestijd
4 min.

Beginnen met yoga: welke vorm past bij jou?

Yoga is hot en happening. Toch is er een groep die de oosterse leer nog te zweverig vindt, bang is dat de oefeningen te moeilijk zijn of gewoonweg niet weet waar te beginnen. Behoor jij tot die laatste groep? Wij vertellen je hoe je start met yoga.

Credits: Jerome de Lint

Ben je overspannen? Zit je vast in een sleur? Wil je zowel mentaal als fysiek sterker in je schoenen staan? Of wil je vooral soepelere spieren? Dan kan yoga een uitkomst voor je zijn. Maar hoe begin je? We spreken yoga-instructeur Rolf van Baalen. Samen met zijn vrouw Melanie heeft hij het online yoga platform Happy with Yoga opgericht. Hij vertelt wat yoga precies is, waarom yoga zo goed voor je is en deelt een aantal handige tips voor beginners.

Iedereen heeft een beeld bij yoga, maar wat houdt het eigenlijk in?

Rolf: ‘Het woord ‘yoga’ is afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaans) en betekent ‘verbinden’. Yoga is een filosofie en levenswijze die gaat over het verbinden en in balans brengen van lichaam en geest. Het uiteindelijke doel is om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. 

Veel mensen denken bij yoga aan de fysieke houdingen en oefeningen om je lichaam sterker te maken, maar dit is slechts één van de acht onderdelen. Bij yoga zijn mediteren en ademhaling bijvoorbeeld enorm belangrijk. In één zin: yoga is een systematische methode die je helpt om gezondheid, persoonlijke kracht en geluk te ervaren.’

Wat zijn de voordelen van yoga?

‘Yoga heeft enorm veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. De houdingen en oefeningen geven je meer kracht, maken je flexibeler en bevorderen je balans. Door de combinatie van oefeningen, meditatie en ademhaling kan energie beter door je lichaam stromen. Je lichaam gaat beter functioneren, vermoeidheid zal verdwijnen en je krijgt steeds meer energie. 

Ook verdwijnen lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn, omdat de spanning in je lichaam wordt losgelaten. Die ontspanning zorgt ook weer voor een betere nachtrust en stressvermindering. En omdat je meer in contact komt met jezelf, zogezegd even op de pauzeknop drukt, krijg je meer tijd om stil te staan bij de wereld om je heen. Je komt erachter wie je bent, wat je gelukkig maakt en je krijgt een gevoel van voldoening. Alles komt in balans.’ 

Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van yoga.

Welke vormen zijn er?

‘Er zijn oneindig veel vormen van yoga. Deze raad ik aan voor beginners:

  • Hatha yoga: de meest beoefende en klassieke vorm van dit lijstje. Ideaal voor mensen die even willen ontsnappen uit alledaagse spanningen. Het is een combinatie van rustige meditatieve houdingen, statische houdingen en ademhalingsoefeningen.
  • Hatha vinyasa yoga: de basis hiervan is hatha yoga, maar bij vinyasa laat je de bewegingen in elkaar overvloeien op het ritme van je ademhaling.
  • Yin yoga: dit is speciaal voor vermindering van stress en spanning. Yin yoga is gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. De oefeningen rekken de dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.
  • Power yoga: hierbij draait het vooral om het vrijmaken van energie en het verleggen van je grenzen. Deze vorm is actiever, zwaarder en lijkt daardoor meer op een workout.
  • Restorative yoga: dit betekent letterlijk ‘herstellende yoga’. Dit is een hele rustige vorm van yoga, speciaal voor ontspanning. Je houdt de oefeningen lang aan, focust op de ademhaling en gebruikt veel hulpmiddelen. Alle houdingen zijn zittend of liggend.
  • Yoga Nidra: ook wel ‘slaap-yoga’ genoemd. Tijdens yoga nidra is je bewustzijn tussen waken en slapen, een staat die je normaal gesproken alleen bereikt in je diepe slaap. Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap. Deze vorm is voor diepe ontspanning.

Daarnaast zijn meditaties erg belangrijk bij yoga. Mediteren kun je zien als het trainen van je geest. Je wordt je meer bewust van jezelf, van gedachten en emoties die je ervaart en je leert daarmee omgaan. Mediteren vermindert stress, zorgt voor heldere gedachten, verbetert cognitieve functies en verruimt je bewustzijn.’

Reacties (2)

Hoi Rolf , ik doe yoga op de rug van mijn paard, ben benieuwd wat je hiervan vind 🙂

Ik mis de vermelding van Iyengar yoga. Deze yoga heeft mij persoonlijk heel veel gebracht en zelfs beduidend meer dan veel andere vormen van yoga, die ik beoefend heb.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?