Bewegen
Leestijd
3 min.
pieter column

Column: ‘Stimuleer kinderen al jong te gaan sporten’

Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te stimuleren om te gaan sporten. Het maakt niet uit welke sport ze beoefenen, of op welk niveau – als ze maar iets doen. Daarvoor pleit meervoudig zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Het is lastig om te bepalen voor welke sport een kind het meest geschikt is, weet Van den Hoogenband uit eigen ervaring. “Het is een combinatie van factoren”, stelt hij. “Interesses, lichaamsbouw, talent uiteraard en ook of er een vereniging in de buurt is waar je jouw favoriete sport kunt beoefenen.”

Zijn ouders hebben de Olympisch kampioen zelf overigens wel een beetje gestuurd. “Mijn moeder was oud-zwemster, ex-olympiër én zwemtrainster bij PSV in Eindhoven. M’n vader een waterpoloër. Dus het was ook weer niet heel erg onlogisch dat ik een bal liever uit de sloot náást het voetbalveld haalde dan ‘m vanaf de zestien in de kruising te peren.” Maar echt gepusht hebben zijn ouders de zwemmer nooit. “Ik zal ook zelf mijn eigen kinderen altijd vrijlaten in hun keuzes. Ik weet als geen ander wat je er allemaal voor moet doen en vooral voor moet láten om alleen al de nationale top in een sport te bereiken, laat staan de internationale top.”

Grote prestaties van nationale sporthelden kan wel helpen om sporten populair te maken onder jongeren. “Na de Olympische Spelen van 2012 beweerde mijn zoon met droge ogen ‘de nieuwe Epke’ te willen worden”, lacht Van den Hoogenband. “Nu zou ik mijn eigen zoon niet meteen stimuleren om – hoog in de lucht zwevend – een driedubbele salto met schroef te gaan doen en dan achterwaarts een rekstok proberen vast te pakken. Hij heeft pas net z’n zwemdiploma, dus eerst maar eens beginnen met een baantje borstcrawl, zou ik zeggen. Dan zien we daarna wel verder.”

Mochten zijn kinderen ooit de Olympische Spelen halen in welke sport dan ook, dan zal Van den Hoogenband uiteraard apetrots op de tribune zitten. “Maar als ‘ik’ niet verder kom dan op zaterdagochtend lekker aan de rand van het voetbalveld, met een bakkie koffie in de hand, naar de F8 van de plaatselijke voetbalclub te kijken, vind ik het ook prima. Áls ze maar sporten!”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?