Achtergrond
6
Leestijd
3 min.

De 5 beste skigebieden dichtbij Nederland

Wintersport, dat betekent een 16-urige busreis of 1200+ kilometer in de auto, toch? Kan, maar het hoeft niet! Verbaas je over deze ski-oorden die dichterbij zijn dan je denkt. Ideaal als je eens een weekend op de latten wilt staan, en je alle skihallen van Nederland al hebt gezien. Of als je gewoon liever in de skilift zit dan in de auto. Iedereen heeft z’n eigen eisen op wintersport, dus we zetten er 5 op een rij.

1. Winterberg, Duitsland – 314 kilometer rijden

Laten we deze open deur maar direct intrappen: Winterberg. Het bekendste wintersportgebied in het Duitse Sauerland, en een populaire bestemming onder Nederlanders. Let op, in de vakanties en de weekenden kan het druk zijn, ook bij de skiliften. Het gebied heeft zo’n 27 km aan pistes, en door de sneeuwkanonnen is de sneeuwzekerheid hoog. Je vindt er blauwe, rode en zwarte pistes. Ook skischolen zijn voldoende aanwezig.

2. Engelberg, Zwisterland – 832 kilometer rijden

Een stuk verder rijden dan de Duitse opties, maar je krijgt er iets voor terug. De hoogste toppen van het gebied liggen boven de 3000 meter, en daar haalt Sauerland het niet bij. Het zijn ook nog eens snelle kilometers: van Utrecht naar Engelberg is praktisch enkel snelweg. Het gebied biedt meer mogelijkheden dan de gebieden die écht dichtbij zijn. Zo is de Titlis het vertrekpunt van next-level offpiste runs, voor de echte waaghalzen. Er is ook 82 km aan pistes, voor wie van geprepareerde sneeuw houdt. In een ander gedeelte van het gebied, Jochpass, vind je een heus funpark. Voor iedereen wat wils.

3. Willingen, Duitsland – 332 kilometer rijden

Willingen is met 16 km aan pistes kleiner dan de andere wintersportgebieden. Dit zorgt ervoor dat alles goed per voet te bereiken is, de pistes grenzen aan een groot deel van het dorp. De meeste skiliften kun je dus direct betreden. Ook is het de meest betaalbare optie uit deze lijst, vooral qua accommodaties. Het dorp heeft een gezellig après-skikarakter en kroegen zijn er genoeg te vinden. Het gebied is vrij rustig buiten de hoogtijden, maar in de vakanties kan het druk zijn. Altijd een goed idee om de webcams in de gaten te houden, om te zien hoe druk het is en hoe de pistes erbij liggen. Veel mensen gaan naar Willingen voor een weekend of een midweek, niet voor een volledige wintersportvakantie.

4. Vogezen, Frankrijk – 610 kilometer rijden

De Franse Vogezen zijn dichterbij dan je denkt. Na ruim 7 uur rijden sta je ineens midden in een skigebied met pistes die tot op 1300 meter hoogte liggen. Het is dus ongeveer twee keer zo lang rijden als het Sauerland, en veel mensen vinden dat het waard.

Ook de Vogezen heeft sneeuwkanonnen, maar deze worden minder gebruikt omdat in het gebied meer sneeuw valt dan in het Sauerland. Het gebied heeft meerdere skigebieden, waaronder La Bresse en Gérardmer. Die laatste biedt 40 km aan pistes, de anderen zitten tussen de 10 en 20 km. Een hoop keuze, leuk om eens een dag een ander gebied te bezoeken.

5. Feldberg, Duitsland – 688 kilometer rijden

Iets verder Duitsland in vinden we de Feldberg, de hoogste (1493 meter) berg van het Zwarte Woud. Het skigebied is in 7 uur autorijden te bereiken en biedt een complete wintersportervaring. De sneeuwzekerheid in dit gebied doet niet onder voor de Noordelijke Alpen, en zelfs sommige Oostenrijkse ski-oorden hebben soms minder sneeuwval.

In Feldberg vind je rondom de pistes veel verschillende plaatsen om te eten, het leven is goedkoop en de Nederlandstalige skischolen zijn van goede kwaliteit. Met 26 km aan pistes is het niet het grootste skigebied, maar er is genoeg variatie. Voor beginners is er 7 km aan pistes en gemiddelde skiërs kunnen zich uitleven op 14 km pistes. 5 km van de pistes valt onder de ‘moeilijke’ categorie, voor wie een uitdaging zoekt. Sommige pistes zijn zeer breed, andere zijn meer paden tussen de bomen door. Lekker compleet dus.

Bron: Bever

Reacties (6)

Waar ligt Zwisterland? Klinkt wel als een mooi skigebied.

Wintersport bevorderen, waarom??

De risico’s op letsel zijn relatief erg groot, veel groter dan auto rijden zonder gordel. Per uur waarschijnlijk zelfs groter dan motorrijden zonder helm en zonder goede motorkleding.

Ik weet niet waar u deze gegevens op baseert, maar volgens mij gebeuren de meeste ongelukken gewoon thuis! Op het voetbalveld loop je meer risico.
Ja natuurlijk moet je je verstand gebruiken en niet zonder helm skieën en niet ongeoefend de piste afdenderen, maar dat lijkt me logisch. Een echte motorrijder rijdt ook nooit zonder helm en goede motorkleding, toch?

Waarom niet met de trein? Jammer.

Skiën is een geweldige vrije tijds sport.
Goed voor je lijf. Maar je moet het natuurlijk wel beheersen. Daar kun (moet) je les voor nemen. En dan wordt het ook pas echt leuk. Ski tochten over goede pisten maken is het leukste.
Doen dus, is mijn advies.

in deze situatie verwacht ik van mijn zorgverzekeraar eerder een waarschuwing voor deze activiteiten dan een aanmoediging

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?