Bewegen
Leestijd
6 min.
marathon lopen

Een marathon lopen doe je zo

Een marathon lopen is een bijzondere prestatie waar veel moed, discipline en wilskracht voor nodig is. Staan die 42 kilometer en 195 meter ook hoog op jouw verlanglijstje? Leonie, Maarten en Antoinette vertellen hoe zij het deden.

De marathon van New York lopen is voor veel mensen de ultieme bucketlistprestatie. Maar een marathon is niet voor iedereen weggelegd. Zo viel de allereerste marathonloper ooit, de Griekse boodschapper Pheidippides, volgens de mythe dood neer na de finish te hebben bereikt. Ervaringsdeskundigen Leonie (29), Maarten (44) en Antoinette (58) bewijzen echter dat die magische afstand op iedere leeftijd haalbaar is. Maar hoe?

Leonie (29): “Ik twijfelde niet óf ik het ging halen, maar hóe”

In april 2016 liep Leonie haar eerste marathon, die van Rotterdam. “Ik loop hard sinds 2011 en na een aantal halve marathons was de tijd rijp voor de hele”, vertelt ze. “Die wilde ik graag vóór mijn dertigste van m’n bucketlist kunnen afvinken. Maar ik had nog een extra motivatie; een jaar geleden heb ik een epileptische aanval gekregen en op dat moment trainde ik voor een kwart triatlon. Toen ik die moest laten schieten, heb ik ervoor gekozen me te gaan focussen op één onderdeel: hardlopen.” In november 2015 startte Leonie met een goede basisconditie van 10 kilometer, die ze opbouwde tot 30 kilometer eind februari. “Ik liep drie keer per week en zwom één keer per week; die afwisseling vond ik fijn”, besluit ze. “Uiteindelijk heb ik de marathon gelopen in 4.04.25 uur. En ik twijfelde niet óf ik ’t ging halen, maar hóe. De laatste 11 kilometer waren vreselijk. Ik heb zó vaak gedacht dat ik wilde stoppen. Gelukkig ben ik doorgegaan en heb ik heb mijn doel gehaald. Maar ik denk niet dat ik snel nog een marathon ga lopen!”

 

Je komt op mooie plekken, hebt mooie gesprekken onderweg en het is gezond voor lichaam en geest Antoinette

Maarten (44): “Ik loop zonder muziek; ik wil die stemmen in mijn hoofd horen”

Maarten loopt al veertien jaar hard en traint nu voor zijn derde marathon in oktober. Hij hoopt zich te kwalificeren voor de marathon van Boston in 2018. “Dat is er eentje van de Big Six en het is de enige waarvoor je je moet kwalificeren”, vertelt hij. “Mijn voorbereiding bestaat vooral uit heel veel lopen. Ik train vier keer per week; één keer kort en hard, één intervaltraining, één duurloop van zo’n 30 kilometer en één keer gewoon voor de gezelligheid. Daarnaast sta ik vier keer per week op de crosstrainer en fiets ik naar mijn werk.” Het fijne aan lange afstanden lopen is voor Maarten dat hij zijn hoofd echt leeg kan maken. Maarten: “Ik loop ook zonder muziek; je moet die stemmen in je hoofd kunnen horen die elke 5 kilometer roepen dat je wilt stoppen. Dat hoort erbij. Dat is ook de kick van een marathon. Je gaat helemaal kapot en na de finish denk je: dit nooit meer, maar een uur later wil je de volgende alweer doen. Wat dat betreft is het echt verslavend.”

Antoinette (58): “Ik dacht altijd dat een marathon niets voor mij zou zijn”

Antoinette heeft inmiddels al vier marathons op haar naam staan, waarvan ze de eerste liep in 2001. “Ik loop al 21 jaar hard, maar heb lang gedacht dat een marathon niets voor mij was”, vertelt ze. “Totdat een aantal mensen van mijn vereniging het over New York had. Áls het dan moet gebeuren, dan daar!” Vijf keer per week trok Antoinette de hardloopschoenen aan voor intervaltrainingen en lange duurlopen, drie maanden lang. Antoinette: “Zo is het me in 2001 gelukt. En ik had de smaak te pakken. Na New York heb ik twee keer de marathon van Rotterdam gelopen en één keer die van Utrecht; daar was ik de tweede snelste dame in mijn categorie.” Toch gaat het Antoinette meer om de training dan om het resultaat. “Je komt op mooie plekken, hebt mooie gesprekken onderweg en het is gezond voor lichaam en geest”, besluit ze. “Op dit moment ben ik trainer bij mijn club en probeer ik mensen bij te brengen dat lopen léuk kan zijn, waarbij je ook snel resultaat ziet in conditie, afvallen en het verzetten van de zinnen. Win-win!”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?