Bewegen
wilco-van-rooijen

‘Energie haal je uit dingen waar je goed in bent’

Gemotiveerd blijven – dat is volgens beroepsklimmer Wilco van Rooijen, die onder meer de K2 en de Mount Everest bedwong, het geheim van succes. Zelfs al is het soms afzien voor wie zijn of haar doelen wil behalen. “Ik focus nooit op mensen die iets geen goed idee vinden.”

Zelf zingeving vinden, dáár gaat het om volgens Van Rooijen. Want doelen stellen en behalen is alleen maar zinvol als je er zelf achter staat. Als bekend alpinist geeft hij regelmatig lezingen en presentaties over het hele van doelen. “Als een ander je het oplegt, dan zijn er zo veel redenen om af te haken”, stelt hij.

Geen infuus
“Tijdens een expeditie zijn er veel momenten waarop je op de proef wordt gesteld. Je gaat steeds verder die berg op, maar je moet ook weer terug om te acclimatiseren. En om het kamp en de voorraden op te halen.” Dat lukt niet zonder een team waar je op kunt terugvallen en vertrouwen. “Het gaat niet alleen om het bereiken van de top, je moet ook terugkomen van de top. De top is slechts halverwege. Je kunt het niet permitteren onderweg al je reserves te verbruiken – er is geen infuus op de top.”

De Nederlandse bergkoning weet waar hij het over heeft. Van Rooijen bedwong onder meer de Mount Everest, op de grens van Tibet en Nepal. “Motivatie bestaat uit meesterschap, zingeving en autonomie. Als je ergens goed in bent, haal je er energie uit.” De bergbeklimmer laat zich vooral leiden door zijn grotere doel, zijn stip aan de horizon. “De top bereiken – boven jezelf uitstijgen en de kromming van de aarde zien.”

Levensgevaarlijk
Risico’s zijn er altijd. Sterker nog, het kan levensgevaarlijk zijn om een berg te slechten zonder de juiste voorbereiding. Tijdens het beklimmen van de K2 raakte Van Rooijen drie dagen vermist en liep hij derdegraads bevriezingsverschijnselen aan zijn tenen op. Hij verloor zijn tenen en moest intensief revalideren om weer te kunnen lopen. “Na anderhalf jaar liep ik wel weer de halve marathon. Risico’s horen erbij, je moet ‘ja’ durven zeggen tegen risico’s. Ik verzamel mensen om me heen die er hetzelfde over denken en focus niet op de mensen die het geen goed idee vinden.” Mensen zijn niet gebouwd om boven de achtduizend meter te klimmen, zéker niet zonder zuurstof. “Tóch is het – onder de juiste omstandigheden – mogelijk om de top te bereiken. Achteraf denk ik wel eens: dat had ik misschien beter niet kunnen doen, maar vooraf weet je niet wat er gaat gebeuren. Dat is risico nemen. Mensen willen altijd verder kijken dan wat we kunnen zien en dat brengt ons ver.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?