Achtergrond
Leestijd
3 min.

Goed voor lijf én liefde: samen sporten!

Het is wetenschappelijk bewezen: sporten met je partner werkt extra motiverend en is niet alleen een boost voor je lichaam, óók voor je relatie. Vijf redenen om vandaag nog samen aan de bak te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat stellen die samen sporten sneller hun doelen bereiken én langer bij elkaar blijven dan stellen die dat niet doen. Zo blijft 66% van de vrouwen gemotiveerd als haar partner mee gaat sporten, terwijl maar 24% van de single sporters de moed erin weet te houden. Verder blijkt dat samen sporten zorgt voor meer intimiteit tussen de lakens. Kortom: een gezond lijf, een gezonde relatie. Hoe dat zit?

1. Samen is leuker

Als je van jezelf geen sportfanaat bent en sporten stiekem gewoon niet zo leuk vindt, is samen gaan dé manier om er plezier in te krijgen. Met je partner erbij wordt het immers vanzelf een stuk gezelliger. Waak er wel voor het niet té gezellig wordt; zijn jullie meer aan het kletsen dan aan het squatten? Spreek dan af ná het sporten wat te gaan drinken en de focus tijdens de workout bij de oefeningen te houden.  

2. ‘Kom op!’  

Heb jij een keer geen zin, dan kan je partner je overtuigen toch te gaan. En ook als je partner fitter is dan jij bent, kun je daar veel motivatie uit halen; je wilt je niet laten kennen. Zorg er wel voor dat je daarbij je eigen grenzen bewaakt. Train bijvoorbeeld in circuitvorm: op die manier doe je allebei dezelfde workout, maar in je eigen tempo en op je eigen niveau. Ben jij fitter dan je partner? Dan kun je hem of haar juist aanmoedigen er een schepje bovenop te doen.  

3. Qualitytime

Met die drukke werkagenda’s, etentjes met vrienden en familie verplichtingen in het weekend is er zo weer een week voorbij zonder tijd voor jullie samen. Door op een vaste dag samen te gaan sporten, bouw je vanzelf een uurtje quality time in. Tijdens het sporten zijn de gesprekken bovendien anders dan aan tafel en samen zweten en naar een doel toewerken vormt een welkome afwisseling op de zoveelste serie op tv.  

4. Opnieuw verliefd  

Dat je lichaam tijdens het sporten adrenaline en endorfine aanmaakt waardoor je je energieker en gelukkiger voelt, is niets nieuws. Maar dit onderzoek wijst uit dat dit óók geldt voor relaties an sich. Stellen die samen een fysieke activiteit uitvoeren, voelen zich daarna meer tot elkaar aangetrokken. Als twee lichamen elkaar non-verbaal nadoen, in hetzelfde tempo hardlopen bijvoorbeeld, zorgt dat bovendien voor een intiemere band.

5. Boost in bed

Samen sporten verhoogt de fysieke aantrekkingskracht tussen jou en je partner en is daarmee zelfs van invloed op jullie seksleven. Door samen spieren te kweken en te werken aan je uithoudingsvermogen krijg je, volgens het onderzoek, vanzelf ook meer zin om tussen de lakens aan de slag te gaan. Samen zweten maakt dus niet alleen afzonderlijk fitter, maar zorgt er ook voor dat je relatie fris en gezond blijft.

Aan de slag

Houdt hij van voetbal en ben jij fervent hockeyer, of gaat zij graag naar pilates maar sta jij liever in het krachthonk? Om samen te sporten én allebei gemotiveerd te blijven, is het noodzakelijk een sport te vinden waar jullie allebei evenveel energie uit halen. Sporten als hardlopen, wielrennen, zwemmen, fitness, bootcamp en boksen zijn uitermate geschikt voor stellen. Maar ook yoga en dansen kun je gemakkelijk met zijn tweeën doen. Op welke manier houd jij jezelf en je relatie in vorm?

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?