Achtergrond
Pieter van den hoogenband

Column: ‘Iedereen heeft goud in handen’

Hoe haal je het beste uit jezelf om een topprestatie te leveren? Het fruit hangt volgens voormalig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband soms wel heel laag. Hij wil mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. “Er is geen ‘geheim’; het zijn ministapjes die je heel het jaar door zet.”

Meervoudig Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband zet zich al zijn hele leven in om Nederland gezonder en vitaler te maken. Hij ziet het als een plicht de wetenschap die hij opdeed tijdens zijn sportieve carrière te verspreiden. “Ik haal er voldoening uit om mensen te helpen hun leven slimmer en vitaler in te richten.”

Inzicht krijgen in bepaalde vastgeroeste gewoontes is heel belangrijk voor een gezonde lifestyle, benadrukt de meervoudig kampioen. “Hoeveel water drink je op een dag? Ontbijt je? Wat mis je als je dat niet doet? Dat zijn belangrijke inzichten.” Naast eten en drinken is rust belangrijk. “Ik heb vaak te horen gekregen dat slaap voor watjes is. Rust wordt vaak gezien als een teken van zwakte, terwijl je er juist sneller door herstelt.”

Veel mensen met kinderen herkennen de chronische vermoeidheid. “Bijslapen werkt niet. Natuurlijk, een keertje uitslapen is prima, maar bijslapen is geen oplossing voor een chronisch probleem. Je moet een structurele oplossing vinden.”

Gezonde Duitsers
Er is in Nederland nog een hoop te winnen als het gaat om vitaliteit. Ons land loopt volgens Van den Hoogenband bepaald niet voorop als het gaat om investeringen in een gezonde en vitale samenleving, dit in tegenstelling tot Duitsland. “Ik merkte dat destijds als sporter al. Bij wedstrijden vond ik Duitsers toen zeikerds. Nu snap ik dat dat professionaliteit is.”

Het is ook heel belangrijk dat de omgeving iemand steunt die zijn of haar lifestyle wil veranderen. Juist werkgevers spelen hierbij een belangrijke rol. Bedrijven als Google, Apple, Amazon en Facebook lopen hierin voorop. Het zijn dan ook bedrijven met veel vernieuwers in de top, die medewerkers de mogelijkheid bieden hun tijd zelf in te delen.

Negatieve stress
“Ik wil niet de betweter uithangen omdat ik een paar keer in een bak met water de overkant heb weten te halen”, grinnikt hij. “Maar de samenleving kan heel veel leren van de kennis die we in de sport hebben opgedaan.”

Een van de grootste boosdoeners is volgens Van den Hoogenband stress. “Goede stress kan je helpen beter te presteren”, legt hij uit. “Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Wie continu onder hoogspanning staat, glijdt langzaam maar zeker af naar een burn-out. Dat is niet goed voor de werknemer, maar óók niet voor de werkgever of het bedrijf. Het heeft een negatieve invloed op sociale relaties, maar ook op de werkprestaties.”

Geen betutteling
Een werkgever kan een belangrijke rol spelen bij het signaleren van de stress bij medewerkers, en in een eerder stadium bij het voorkomen van stress. “Ik geloof in een pro-actieve benadering”, legt hij uit. “Ik hou niet van betutteling. Maar je kunt werknemers wel op de hoogte brengen van de risico’s en de manieren om die te voorkomen.” Alles overigens op vrijwillige basis, beklemtoont de zwemmer. “Je kunt een medewerker niet dwingen om een triatlon te gaan doen als hij of zij daar geen zin in heeft. Maar met kleine stapjes kan ook al effect worden bereikt: neem wat vaker de trap, of maak in de lunchpauze eens een wandelingetje.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?