Achtergrond
Leestijd
3 min

Met deze 5 huishoudelijke klussen verbrand je het meest

Het gezondheidsgeheim van menig huisvrouw: schoonmaken. Want neem je het huis eens goed onder handen, dan sla je twee vliegen in één klap. Eén een lekker fris huis en twee: een goede workout. Met deze vijf klussen verbrand je het meest.

#1 De badkamer boenen: 400 calorieën per uur    

Met stip op nummer één: de badkamer schoonmaken. Het is misschien wel de grootste huishoudelijke klus die er is. Doe je het écht goed (dus niet even snel sprayen met antikalk en een lapje over de tegels heen), dan verbrand je al snel 400 calorieën. Je moet ervoor rekken en strekken en diep door de knieën. De wastafel, de douche, het bad… de tegels op de grond én op de muur moeten glimmen als nooit tevoren. En vergeet de spiegel niet!

#2 De vloer schrobben: 325 calorieën per uur

Een workout waar je lekker van gaat zweten. Niet op de vloer natuurlijk, dat is zonde van alle inspanning. Zet je voeten in een stabiele stand, met de voeten gespreid achter elkaar. De zogenaamde spreid-schredestand. Zo belast je je lichaam het minst tijdens het schrobben van de vloer. Maak kleine slagen met de dweil: van voor naar achter. Doe je dit lekker pittig, dan verbrand je al snel 325 calorieën per uur.

#3 Ramen lappen: 300 calorieën per uur

Je tilt je emmer met water en een scheut schoonmaakazijn op (goed voor de biceps) en maakt lange bewegingen met de raamwisser (goed voor je arm- én rugspieren). Van boven naar beneden. Zie je nog strepen?  Gebruik dan een krantenprop om deze weg te werken, weer extra beweging! Na een uur lappen kun je niet alleen weer lekker naar buiten kijken dankzij een streeploos resultaat, maar ook ‘spieren trainen’ van je to-do-lijstje afstrepen.

#4 Stofzuigen: 250 calorieën per uur

Van voor naar achter, van links naar rechts! Als je het hele huis van boven naar beneden stofzuigt (ja, ook onder het bed en de kastjes), kost dat je al snel een uur. Daarmee verbrand je maar liefst 250 calorieën. Bijna evenveel calorieën als wanneer je een uur een relaxte boswandeling maakt. Wil je net dat beetje extra? Ga dan tijdens het stofzuigen een beetje door de knieën. Dan voel je ook je dijen branden.

#5 Afstoffen: 170 calorieën per uur  

Last but not least: afstoffen. Een workout waar je u tegen zegt. Met de plumeau in de lucht en met de stofdoek in de hand. Een muziekje op en gáán. Wist je dat een stofdoek het stof niet helemaal wegneemt, maar eerder verplaatst? Stof daarom altijd nog na met een vochtige doek. Een rondje extra dus, maar dat is alleen maar fijn als je je bedenkt dat je daarna maar liefst 170 calorieën hebt verbrand. Toch?

Schoonmaken is niet alleen een workout voor je lichaam, maar zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. En nu je toch zo gezond bezig bent, een gezonde schoonmaaktip: maak je eigen ontsmettingsmiddel met water en citroenen. Sproei met een verstuiver citroensap op snijplanken, werkbladen, tafels of de afwasbak en veeg droog met een microvezeldoekje. Zo dood je bacteriën en blijft er geen chemisch residu achter.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?