Bewegen
2
Pieter van den hoogenband

Column: ‘Grenzen kun je alleen verleggen als je zélf wilt’

In de sportwereld is motivatie van levensbelang: die fractie extra stimulans kan het verschil maken tussen een kampioen en een verliezer. Motivatie heeft te maken met keuzes maken en consequenties aanvaarden, stelt zwemlegende Pieter van den Hoogenband.

De chemie is uitgewerkt: hij kan me niet meer motiveren. Hoe vaak horen of lezen we niet zulke uitspraken van topsporters die breken met een coach? Ik zal de laatste zijn die beweert dat je een samenwerking tussen coach en sporter(s) – al dan niet in teamverband – moet voortzetten als het niet meer klikt. Maar als je een coach nodig hebt voor de motivatie, dan haal je nooit het maximale uit jezelf.

Grenzen kun je alleen verleggen als je dat zélf écht wilt. Natuurlijk helpt het als je trainer, coach of voor mijn part Emile Ratelband of een vol stadion je naar voren schreeuwt, maar er komt altijd een moment dat zelfs Tsjakka! of – tatatatatataaa – Aan-val-luh! niet meer helpt. Bijvoorbeeld omdat je daarvoor niet hard genoeg hebt getraind of te weinig hebt gerust. Omdat je te veel met andere dingen bezig bent geweest of omdat de tegenstander simpelweg te goed is. Kortom: motivatie moet van binnenuit komen.

Geen feestjes
Intrinsieke motivatie werkt in de sport en het dagelijkse leven altijd beter dan wanneer het van buiten moet komen. Wat heb je liever? Dat je dochter van acht je helpt met de afwas omdat ze je zo lief vindt, of omdat je haar een ijsje in het vooruitzicht hebt gesteld? Precies! En dat ijsje geef je natuurlijk sowieso alsnog als ze je heeft geholpen, omdat ze van haar vader of moeder houdt.

Motivatie stond tijdens mijn sportcarrière synoniem voor keuzes maken en de consequenties aanvaarden. Ik besloot na de Europese Jeugd Olympische Dagen in 1993 in Valkenswaard dat ik ooit olympisch kampioen wilde worden. Dat was míjn keuze, van niemand anders. Het gevolg was wel dat ik vanaf dat moment niet meer naar feestjes ging, geen alcohol mocht drinken, op mijn voeding moest letten, knetterhard moest trainen en net zo hard moest rusten. En ik ging op zoek naar specialisten die mij konden helpen het beste uit mezelf te halen.

Slaapdokter
Mijn coach Jacco Verhaeren was daarbij uiteraard de belangrijkste, maar ook de fysiotherapeut, voedingsdeskundige, inspanningsfysioloog, arts, krachttrainer, start- en keerpuntspecialist, ‘slaapdokter’ en nog enkele andere specialisten droegen een groot of klein steentje bij aan mijn drie gouden olympische medailles. Maar ik was de gek die zo hard mogelijk heen en weer moest zwemmen en niemand anders. Kortom: ik bleef de baas van mijn eigen succes!

Natuurtalent
Natuurlijk is ook het nodige (natuur)talent nodig. Maar geloof mij, Nederland heeft veel grotere zwemtalenten gekend dan ik, maar zij maakten andere keuzes in het leven. Daar is niets mis mee, maar dan moet je jezelf geen gouden medailles beloven. Of je uiteindelijk wel of niet succesvol wordt, is van talloze factoren afhankelijk. Maar het begint allemaal bij de vraag of je het écht wilt. Keuzes maken en de consequenties aanvaarden. Dat heb ik pak ‘m beet vanaf 1993 altijd gedaan. En daarom kon ik bij de Olympische Spelen in 2000 twee keer en in 2004 nog een keer als eerste aantikken. Ja, toen dacht ik wel even: Tjakka!”

 

Reacties (2)

Pieter van den H. schrijft dat bij pijn een tandje meer heel goed is, grensverleggend zelfs. Dat hij dat als voormalig sportman zegt zal sportlieden aanspreken.
Het geldt niet voor elke pijn (en elke leeftijd??). Van de sneeuwschuivende mensen na de exorbitante sneeuwval in de VS zijn er al een stuk of 4 (voorzover bekend) overleden door overbelasting van het hart. Hoe voorkom je overbelasting: hoe weet een ouder iemand (stel 75) hoe veel belasting het eigen lichaam aankan?

Bedankt voor uw reactie! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen hun grenzen té ver verleggen. Voor iedereen ligt die grens ergens anders en daarom is het aller belangrijkste; luister naar je eigen lichaam. Dit geldt natuurlijk ook voor ouderen. Wij hebben laatst een artikel gepubliceerd over vitale ouderen, misschien leuk om te lezen: http://www.gidsingezondheid.nl/bewegen/vitale-ouderen-moeten-langer-in-beweging-blijven/. Groetjes, Marjolein – Gids in Gezondheid.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?