Bewegen
7
Leestijd
6 min.

Smartwatchtest: drie horloges, drie testers

De afgelopen jaren zijn er steeds meer smartwatches, of wearables, op de markt gekomen. Dit zijn horloges die allerlei ‘intelligente’ functies hebben, zoals een hartslagmeter, het weergeven van het aantal verbrande calorieën en een stappenteller.

Veel merken zijn in deze markt gesprongen. In dit artikel leggen we er drie langs de meetlat: de TomTom Spark, de Fitbit Blaze en de Garmin Vivoactive HR. De testers zijn Charles Smeets (innovator ONVZ en triatleet), Leonard Witkamp (bijzonder hoogleraar Telemedicine aan de Universiteit van Amsterdam) en Elsemieke Havenga (presentatrice en oud-hockeyster).

Garmin Vivoactive HR

Charles: “Dit horloge heeft een batterijduur van zo’n zes dagen, best fors dus. De Vivoactive HR kan niet alleen gebruikt worden voor ‘gebruikelijke’ activiteiten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen, maar ook voor golf, peddelsurfen, roeien, skiën en snowboarden. Daarnaast raadt het horloge – als je niet zelf een activiteit start – door middel van auto activity detection uit zichzelf welke sport je doet. Het horloge is verder waterdicht en heeft een nauwkeurige ingebouwde GPS en hartslagmeter en meet verschillende gegevens, zoals afstand, snelheid, tijd, tempo, aantal verbrande calorieën. Ook geeft het horloge notificaties weer van inkomende (WhatsApp)berichten, e-mails en berichten van sociale media. In de bijbehorende Garmin Connect Mobile App wordt alle data verder uitgebreid en overzichtelijk weergeven. Een erg compleet horloge dus. Enige minpuntje is het uiterlijk dat misschien iets te ‘sporty’ oogt.”

Leonard: “Ik vind dit toestel helemaal niks. Hij is veel te dik. Hoe moet ik dit onder mijn overhemd kwijt? Ook is het scherm donker en moet je op een kop drukken om te zien hoe laat het is, of wat je ook wil zien. Als je bijvoorbeeld aan het fietsen bent, is dat natuurlijk bloedirritant. Maar goed, ik kom er maar meteen voor uit: ik ben geen goede testpersoon voor deze horloges. Zo vind ik ze alle drie niet echt mooi. Ik verontschuldigde me echt bij mensen dat ik een proef aan het doen was. Trouwens, als ik ’s avonds thuiskom, doe ik normaal gesproken mijn horloge af. Maar zo’n smartwatch moet je de hele tijd omhouden. Dat vind ik vervelend. Ook is de uitleg bij de horloges te ingewikkeld. Ik ben buitengewoon slecht in gebruiksaanwijzingen. Daarvan denk ik altijd: dat moet vanzelf gaan, een beetje spelenderwijs. Maar de fabrikanten verleiden mij niet echt om ermee aan de slag te gaan.”

Elsemieke: “Ook ik behoor niet echt tot de doelgroep, vrees ik. Je moet wel het nodige geduld hebben om met deze horloges aan de slag te gaan. Zo moet je dit horloge linken aan je telefoon. Dat kost best even wat tijd. Het horloge zelf had ik wel snel door, dat was wel prettig. En je kunt ermee golfen, dat kan niet met de andere geteste horloges. Wel moet je, voordat je gaat golfen, een golfprogramma aan het horloge linken. Dat was ik vergeten. Maar doe je dat wel, dan krijg je de hele golfbaan erop, zie je hoe ver je nog moet enzovoort. Verder, en dat vond ik wat minder positief, is het een behoorlijk groot ding. Het is trouwens best lollig om te zien dat je na het huishoudelijk werk nog best lang een hogere hartslag hebt, maar hij is natuurlijk vooral bedoeld voor het sporten.”

FitBit Blaze

Charles: “Dit horloge bestaat uit een uitneembare ‘digitale klok’, plus een metalen frame met bandje. Het frame zit aan het bandje vast, waardoor je bij een nieuw bandje ook een nieuw, tamelijk prijzig, frame koopt. De batterijduur is redelijk en na een nacht niet opladen kun je het horloge ook de volgende dag gebruiken. De Fitbit Blaze kan gebruikt worden voor hardlopen, fietsen, gewicht training, loopband, crosstrainer en workout. Je kunt je bewegingsgegevens van de dag inzien, een workout van zeven minuten doen, muziek op je smartphone bedienen en je kunt je telefoon opnemen via het horloge. Het is dan wel handig als je een headset in hebt, anders heb je er alsnog weinig aan. Sms’jes komen ook binnen op je horloge, maar een koppeling met whatsapp of andere berichtenservices is niet mogelijk. Dat vind ik dan wel weer jammer. De ingebouwde hartslagmeter is redelijk betrouwbaar.  In de Fitbit-app kun je verder inzien wat je voortgang is, hoeveel calorieën je hebt verbrand, hoe lang je actief bent geweest en meer. Als je nog nooit een ‘wearable’ gebruikt hebt, dan is de Fitbit Blaze zeker een aanrader.”

Leonard: “Wat ik wel aardig vond bij dit horloge, is dat er een interactief element in zit. Ik kreeg een mailtje van iemand die mijn ‘buddy’ wilde worden. Nu heb ik daar niets mee gedaan, want daar had ik helemaal geen zin in. Maar ik kan mij voorstellen dat als je gezonder wilt gaan leven, zoiets erg fijn kan zijn. Tja, en dat je berichten kunt ontvangen, dat vind ik een beetje onzin. Daarvoor heb ik mijn telefoon al. Qua uitleg vond ik de Fitbit nog het beste en daar kon ik dan ook het meeste mee. Bij de andere toestellen heb ik misschien niet goed genoeg gekeken, maar ben ik ook niet verleid om goed te kijken. Die zijn teveel gericht op mensen die al heel gemotiveerd zijn.”

Elsemieke: “Fijn aan dit toestel is dat het duidelijk vrouwvriendelijker is dan de andere twee horloges. Het is lichter en duidelijk platter. Ook de manier van opladen is erg handig. Je klikt het horloge zelf eruit en stopt hem dan in de oplader. Dat heeft wel wat.”

TomTom Spark Cardio

Charles: “De TomTom Spark heeft een strak design, maar is relatief groot. De batterij van het horloge houdt het al na ruim een dag voor gezien, dat vind ik eigenlijk te weinig. Ook vind ik de bediening en de menu-functies niet logisch. Prettig vind ik dat hij naast hardlopen ook gebruikt kan worden voor wielrennen, zwemmen, loopband, fitness, spinnen en freestyle. Je kunt echter niet makkelijk wisselen tussen sporten, waardoor het horloge ongeschikt is voor triatleten. Tijdens elke training houdt de TomTom Spark bij hoeveel calorieën je verbruikt, hoe lang je al bezig bent, wat je snelheid en hartslag is en hoeveel kilometer je aflegt. Het GPS-geheugen werkt goed en dat zorgt voor mooie plaatjes van je training via de TomTom MySports-app. Het horloge heeft geen koppeling met de Appstore – het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld whatsapp berichten te ontvangen en te lezen. Ik vind hem daarom nogal aan de dure kant voor wat je krijgt. Misschien geschikt voor beginnende en gemiddelde sporters die willen experimenteren met een sporthorloge, maar ongeschikt voor gevorderde sporters.”

Leonard: “De TomTom is superlicht, ik voelde niet dat je hem omhad. Dus dat was fijn. Maar dan krijg je er weer zo’n uitgebreid boekje bij met piepkleine letters en begint het automatisch een demonstratiefilmpje af te draaien, en weet ik weer niet hoe ik dat uit moet krijgen… Al met al vind ik de horloges daarom vooral geschikt voor fanatieke sporters die sowieso al heel gezond zijn. Niet voor de leek die af en toe sport, of voor wanneer je mensen wilt motiveren om meer te bewegen, minder eten, niet of minder te roken. Daar heb je immers diepgaande positieve motivatieprogramma’s voor nodig. Het is een leuk hebbedingetje, maar voor de meeste mensen weinig relevant vrees ik. Voor een sporter die twee uur per dag sport, kan zo’n toestel interessant zijn. Voor de rest vraag ik het mij af.”

Elsemieke: “Een fijn horloge, met veel functies. Maar ook hier denk ik: dit horloge is niet echt voor mij bedoeld. Weet je wat het is, ik heb mijn halve leven op topniveau gesport. Dan weet je wel wat goed voor je is, daar heb ik zo’n horloge niet voor nodig. Als je een doel hebt, heeft zo’n horloge wel echt een meerwaarde, daar ben ik van overtuigd. Als je bijvoorbeeld aan het trainen bent voor een marathon, is zo’n toestel bijna onmisbaar: dan moet je een bepaalde hartslag lopen. Maar iemand als ik, die gewoon een vast sportschema afwerkt, mist die extra informatie niet.”

Reacties (7)

Leuk!

Hoi Hendrik Jan, een smartwacht is natuurlijk naast de functies ook nog leuk om naar te kijken. Maak je zelf ook gebruik van een smartwatch? Groetjes, Sophie

Help mij! Ik ben dringend op zoek naar een “alarm” horloge. Mijn leeftijd is 83 jaar, ik woon alleen. Ik gebruik een smartphone, iPad, dus heb al div. abonnementen. Voor de huidige alarmeringssystemen moet ik nog weer een contract afsluiten voor € 30 per maand. Dat kan toch eenvoudiger?

Hoi Sara, ik snap dat je opzoek bent naar eenvoudigere oplossing! Onze ZorgConsulenten kijken dan ook graag met je mee naar de mogelijkheden. Je kunt hen bereiken op 0800 022 14 50. Zij zijn beschikbaar op werkdagen tussen 08.30uur en 17.00uur. Groetjes, Sophie

Dag Sara en Sophie, Misschien is de Fysic FXA-90 Draadloze Alarmknop Iets? Werkt met een prepaid simkaart en de vijf alarmadressen zijn zelf in te stellen of Fysic wil dat doen tegen een kleiine vergoeding. Waterdicht. Werkt na alarmering als telefoon. Zie https://www.bol.com/nl/p/fysic-fxa-90-draadloze-alarmknop/9200000060649466/?suggestionType=browse en https://www.fysic.nl/fxa-90-persoonlijke-gsm-alarmknop

Wat kost zo’n ding?

Hoi Loek, ik begrijp dat je na het artikel graag wilt weten wat zo’n smartwatch nou kost! De prijzen variëren van prijs. De Garmin Vivoactive HR is er vanaf €229,95. Dit is dan ook de duurste in dit rijtje. De FitBit Blaze kun je aanschaffen vanaf €189,-. De smartwatch van TomTom Spark Cardio is er vanaf €119,- en is hiermee de goedkoopste uit deze drie smartwatches. Maak je zelf al gebruik van een smartwatch? Groetjes, Sophie

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?