Bewegen
Leestijd
5 min.

Sporten met een beperking: deze drie doen het

Alledrie zijn ze functies in de benen verloren, maar dat houdt ze niet tegen om fanatiek het veld op te gaan en te sporten. Paul, Renske en Ilse krijgen wat ons betreft een lintje vandaag, tijdens Wereldgehandicaptendag. Dé droom? Parijs 2024.

‘Ik ben fitter dan ooit tevoren’

Paul Ramakers (35) uit Born, in race voor een plekje in het handbiketeam van TeamNL.

‘Het begon met een bult op mijn scheenbeen, die steeds dikker en dikker werd. De dokters dachten aan een verkalkte, blauwe plek. Klonk logisch, aangezien ik actief aan zaalvoetbal en mountainbiken deed. Ik ben redelijk nuchter en denk niet in extremen. Ik heb er twee jaar mee gelopen, tot de diagnose werd gesteld. De verdikking bleek een kwaadaardige tumor te zijn. Ik heb uiteindelijk maar drie weken geleefd met de wetenschap dat dit kanker was. In die tijd onderzochten ze of het uitgezaaid was naar andere plekken in mijn lichaam – die weken waren ontzettend spannend. Dat bleek gelukkig niet te zijn. Met dat nieuws, vond ik het bericht dat mijn been geamputeerd moest worden ineens ontzettend meevallen. Ik had er direct vrede mee. Dan maar mijn been eraf, als dat betekent dat ik kan blijven leven en mijn kinderen kan zien opgroeien.

Tijdens mijn revalidatie zei mijn fysio dat het niet goed voor me was om op krukken te blijven lopen. Om conditie op te bouwen, besloot ik mee te doen aan de Handbikebattle, waardoor ik in aanraking kwam met de handbikesport. Toen ik als tweede in mijn klasse over de finish ging, bleek ik niet alleen een talent voor fietsen te hebben, maar gaf dat me ook het vertrouwen in mijn lichaam terug. Van mijn revalidatiearts heb ik uiteindelijk een wildcard gekregen om naar de talentendag van NOC-NSF te gaan, waar ik ben geselecteerd om te gaan trainen bij het handbiketeam van TeamNL. Nu fiets ik drie à vier keer per week en doe ernaast veel krachttraining, om mijn droom te bereiken: de Paralympics 2024 in Parijs. Door doorzettingsvermogen en passie heb ik bereikt waar ik nu sta. En ik ben fitter dan ooit tevoren. Aan iedereen die dit leest, wil ik zeggen: als je een onomkeerbare verandering weet te omarmen, dan komen er vanzelf kansen op je pad. Maar blijf niet hangen in het negatieve.’ 

‘Mijn hele leven is gepland’

Renske den Haan (26) uit Duiven, speelt in Nederlandse damesteam zitvolleybal

‘Ik heb een chronische beperking aan mijn ruggenmerg: syringomyelie. Dat betekent dat mijn ruggenmergvloeistof niet goed afgevoerd kan worden en het vocht zich ophoopt. Ik ben ermee geboren, maar werd pas ontdekt toen ik zeven jaar was. Syringomyelie is namelijk niet bekend bij jonge kinderen. Ik kan lopen, staan en fietsen, maar niet lang. De rest van de tijd zit ik in een rolstoel. Ik heb 40% energie op een dag, daar moet ik alles mee doen: werken, sporten, hobby’s, afspreken met vrienden. Ik moet dus goed plannen wat ik lopend doe, wat met de auto, de fiets en de rolstoel.

Sinds januari 2018 zit ik bij het Nederlandse damesteam zitvolleybal. Ik ben met de sport in aanraking gekomen via mijn moeder: die heeft al jaren knieproblemen en speelde ook fanatiek zitvolleybal. Ik ging altijd mee naar wedstrijden en besloot het stokje toen van haar over te nemen. Zitvolleybal wordt niet in een rolstoel gespeeld, maar op de grond. Je schuift je met je armen vooruit. De regels zijn bijna gelijk aan gewoon volleybal, maar het net hangt wat lager. Als je de bal speelt, moet een deel van je romp de grond raken.

Vorig jaar ben ik genomineerd tot Aangepaste Sporter van het Jaar en die prijs heb ik gewonnen. Een WK heb ik ook al meegemaakt, vorig jaar in Arnhem en Rotterdam. De Paralympics in Tokio gaan we niet halen, maar we willen wel echt naar Parijs in 2024. Daar gaan we alles voor inzetten. Een volwaardig team moet nog altijd opgebouwd worden, zodat we ons kunnen kwalificeren. We zijn altijd op zoek naar versterking binnen het team. Toch is het lastig om jonge dames te vinden die zich helemaal willen toewijden aan zitvolleybal. Overigens mag je ook gewoon meedoen als je geen beperking hebt; iedereen is welkom.’ 

‘Medisch fitness vond ik geen zak aan’

Ilse van de Burgwal (36) uit Woudenberg, doet aan rolstoelbadminton.

‘Op 11-jarige leeftijd viel ik van de fiets en had ik een paar jaar last van ernstige rugklachten, met uitvalverschijnselen in mijn benen. Vijf jaar later werd ik dan toch eindelijk geopereerd. Op mijn 19e was ik net een half jaar klaar met revalideren. Ik weet nog goed dat ik op een avond met mijn moeder aan de keukentafel zat en ik haar vertelde dat het goed met me ging. Ik voelde me goed, had een leuke stage gekregen en had net een nieuwe verkering. De ochtend daarna werd ik onderschept door een auto. Ik slingerde door de lucht, viel op mijn rechterzij en de autospiegel had mijn linkerbeen doorboord. Mijn rug was al beschadigd, maar toen was het einde verhaal. Sindsdien ben ik rolstoelafhankelijk en leef ik met een continue pijn in mijn onderlichaam.

Drie keer per week ga ik naar de fysio; door veel en intensief met hem te trainen, kan ik kleine stukjes lopen. Dat maakt het leven wel iets fijner, kan ik je vertellen. Zo ben ik net wat mobieler dan anderen. Door te sporten, heb ik geleerd om om te gaan met wat er gebeurd is. Medisch fitness vond ik geen zak aan. Badmintonnen heb ik altijd leuk gevonden en dat werd uiteindelijk een uit de hand gelopen hobby. In 2011 ben ik Wereldkampioen rolstoelbadminton geworden en dit jaar ga ik voor de 10e keer voor de titel Nederlands kampioen. In 2020 is rolstoelbadminton voor het eerst een onderdeel van de Paralympische Spelen. Ik ben gevraagd om mee te doen, maar ik vind het tijd om te stoppen. Wat rolstoelbadminton betreft, heb ik alles bereikt wat ik wilde bereiken. Nu focus ik me wat meer op mijn werk als keynote speaker en mental coach.’ 

Over Wereldgehandicaptendag 

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, in Nederland bekend als Wereldgehandicaptendag. Tijdens die dag worden er nationale en regionale activiteiten georganiseerd in gemeenten door heel Nederland. Kijk voor de activiteiten in jouw buurt op wereldgehandicaptendag.nl.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?