Bewegen
2
Leestijd
6 min.

‘Sporten met elkaar zorgt voor dat momentje samen’

Je brengt wat extra tijd met elkaar door en bent ook nog eens gezond bezig. Het gezondheidsgeheim van moeder Christien en dochter Eva is even slim als gezellig: ze sporten samen.

Uit diverse onderzoeken blijkt: Nederlanders zitten te veel. Jongeren brengen zelfs bijna de helft van hun dag op een stoel door; ze zitten liever achter hun iPad dan dat ze bewegen. Dat geldt niet voor Christien Nagel en haar dochter Eva. Voor hen heeft sport altijd hoog op het gezondheids-lijstje gestaan. Zo doet moeder Christien ( 43 ) aan fitness en loopt ze graag hard en is dochter Eva (11) een fanatiek volleybalster en paardrijdster. Sinds een half jaar sporten Christien en Eva ook sámen. “Op een zonnige middag vroeg ik Eva een keer om met mij te gaan hardlopen”, vertelt Christien. “Dit beviel ons allebei zo goed dat we het zijn gaan opbouwen.” In de sportschool zijn moeder en dochter vaak te vinden op de lopende band en op de crosstrainer. “En ik train graag mijn buikspieren!”, voegt Eva toe.

Omslagpunt

Dat een Smartphone of iPad bijna ondenkbaar is binnen een gezin, is bekend. Ook dochter Eva herkent dit. “Wanneer ik van school kom, vind ik het wel leuk om even achter mijn laptop te zitten of wat op mijn telefoon te doen”, vertelt ze. “Wanneer mijn moeder vraagt of ik mee ga sporten, leg ik mijn iPad wel aan de kant.” Binnen het gezin wordt sporten al een hele tijd gestimuleerd. “Tuurlijk mogen de kinderen op hun telefoons, maar ik vind sporten wel belangrijk”, vertelt Christien. “Ik moest Eva in het begin wel een beetje overhalen, omdat het vaak niet gepland is. Dit is nu niet meer aan de orde, want we vinden het sporten samen heel gezellig.”

Elkaar motiveren

Voor Christien en Eva heeft het veel voordelen om met elkaar te gaan sporten. “We wonen natuurlijk onder één dak, dus we kunnen gaan sporten wanneer we willen”, geeft Christien aan. Eva: “We stimuleren elkaar ook. We zijn moeder en dochter onder elkaar en kunnen tijdens het sporten lekker kletsen en vooral erg veel lachen.” Volgens Christien is dat ook een waardevolle reden om samen te gaan sporten. “We hebben écht even een momentje samen. Wij met z’n tweeën. Gewoon gezellig op pad!” Van tevoren spreken moeder en dochter af wat de sportplannen voor dat moment zijn. Eva: “Mijn moeder zegt duidelijk: we gaan alleen naar het zwembad – tot het paaltje – en dan rusten we even uit. Zo ben ik er even tussenuit en weet ik wat mij te wachten staat.”

Op school ben ik een van de weinigen die samen met haar moeder sport

Gezond eten

Naast samen te sporten, is het gezin ook bewust met voeding bezig. Dit is niet zonder reden: zowel moeder als dochter kampen met darmproblemen. Christien: “In onze voeding moeten we hier goed op letten. Volkorenbrood, zilvervliesrijst, genoeg groente en fruit staan bij ons op het boodschappenlijstje. Die voeding in combinatie met het sporten, zorgt er voor dat we er een gezonde levensstijl op nahouden.”

Voorkeur

Als het aan Eva ligt, is zowel het sporten met haar moeder als sporten met haar teamgenoten beide even leuk. “Met vriendinnen sport ik wel drie of vier keer in de week. Met mama doe ik het één keer in de twee weken.” Op de vraag wat de reacties zijn op het samen sporten met haar moeder, zegt Eva: “Op school ben ik een van de weinigen die samen met haar moeder sport. Sommige reacties zijn dan ook: Oh écht? Waarom sport je niet met een vriendin? Maar ik doe het graag beide!” Of dat in de toekomst gaat veranderen, is nog maar de vraag: “Ik denk dat we uiteindelijk misschien wel minder vaak samen op pad gaan, omdat ik steeds meer tijd kwijt ben met mijn andere sporten. Hierin wil ik graag hogerop komen. Maar voor nu blijven we het sportmoment zeker inplannen!”

Samen sporten: doen!

Op de vraag of Christien en Eva het aanraden om als dochter en moeder samen te gaan sporten, komt van beiden een volmondig: ja! “Je bent goed bezig, het is gezellig en je hebt een fijn moment samen binnen het drukke gezinsleven. Alleen maar voordelen dus!” Besluit Christien.

 

Reacties (2)

Geweldig initiatief van de moeder Christien en wat stoer van Eva om als tiener te durven zeggen tegen haar leeftijd genoten “ik vind het leuk om samen met mijn moeder te sporten”.Heel verstandig van beide dames om nog eens gezond te eten.Jullie zijn het voorbeeld voor andere gezienen

Goedemorgen Beata, bedankt voor je positieve bericht! Het samen sporten brengt inderdaad vele voordelen met zich mee. Groet, Tim, ONVZ

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?