Bewegen
Leestijd
5 min.

“Suppen geeft me het gevoel dat ik lééf”

Weer of geen weer: supper Rianne Bakker is altijd buiten te vinden. Zelfs in de winter staat ze op haar board en peddelt ze door het koude water. In dit persoonlijke verhaal vertelt ze over deze passie en haar eigen onderneming: SUP Spirit.

Al van jongs af aan is supper Rianne Bakker geen binnenmens. “Ik ben opgegroeid in een dorp en altijd al graag buiten geweest”, vertelt ze. “Ik had een verzorgpaard waar ik graag op reed en ben daarnaast altijd fanatiek geweest in buitensporten: zwemmen, kanoën, maar ook wandelen is voor mij een echte uitlaatklep.”

Het roer om

Voordat Rianne aan haar passie begon, was ze werkzaam in de hulpverlening. “Ik werkte in de psychiatrie. Zo’n vijf jaar geleden las ik een krantje waarin een les suppen stond aangeboden. Mijn collega en ik wilden dit graag uitproberen en dat beviel ons zo goed!” Rianne begon naast haar werk zelf ook les in het suppen te geven. “Ik werkte nog drie dagen per week in de hulpverlening”, vervolgt ze. “Daarnaast bracht ik mijn tijd door met suppen.” Maar die combinatie bleek toch zwaar en haar baan begon haar steeds meer tegen te staan: Rianne mistte het buiten zijn. Uiteindelijk besloot ze zelf een sup school op te richten om er voor de volle honderd procent voor te gaan: SUP Spirit was geboren. Voor Rianne dé perfecte combinatie van een geboren passie, het water en de buitenlucht.

Mentaal en fysiek

Op de vraag waarom suppen goed voor je is en waarom ze juist voor deze buitensport heeft gekozen, vertelt Rianne: “Ik ben hooggevoelig, waardoor indrukken en prikkels harder binnenkomen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het water kalmte en rust geeft, voor zowel lichaam als geest. Wanneer ik op het water ben, word ik helder in mijn hoofd. Ook ben ik creatiever en kan ik dingen makkelijker loslaten.”

Uitlaatklep

Volgens Rianne is het van belang om een uitlaatklep te vinden die bij je past. “We leven in een maatschappij waar jongvolwassenen een enorme druk ervaren. Er wordt zoveel van je verwacht en je moet altijd maar doorgaan.” Door te suppen vindt Rianne haar rust. Daarnaast maakt het je lichamelijk sterker. Je traint al je spieren en bouwt een goede weerstand op. “Het liefst sup ik ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds bij zonsondergang. Hier kan ik ontzettend van genieten en mijn dag goed beginnen of juist afsluiten.”

Zolang ik dit kan blijven doen, heb ik écht het gevoel dat ik leef

Groepssport

Suppen kan heel goed alleen, maar wordt een échte ervaring als je het met een hele groep uitoefent. Rianne: “Ik geef lessen aan gemiddeld acht personen tegelijk. Maar tijdens evenementen kunnen we ook flink uitpakken en staan er soms zo’n vijftig mensen op hun board! Vooral in de zomermaanden.” Ondersteuning en intensief samenwerken komen hier zeker aan bod. Je leert elkaar kennen op het water.

Altijd een uitdaging

Suppen kun je leren en je kunt jezelf er ook in blijven uitdagen. Door de grachten of op zee, in de zomer of de winter; Rianne supt overal. “Ik woon zelf in Enkhuizen en zit dichtbij mooie wateren, zoals het IJsselmeer. Hier kun je heerlijk op open water suppen en jezelf even afsluiten van de rest van de wereld.” Daarnaast zit er ook een uitdaging in de techniek van het suppen. “Sinds afgelopen jaar ben ik ook fanatieker begonnen met suppen in de branding op zee. De wind en golven zorgen wel voor een andere techniek dan op vlak water of suppen in de zomer. Die uitdaging is ontzettend gaaf!” Volgens Rianne ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. “Je kunt van alles trainen. Denk aan je slag verbeteren en je snelheid opschroeven. Zodra je stopt met in het water vallen, stop je wat mij betreft pas met leren. En vallen zul je altijd.”

Toekomstplannen

Naast SUP Spirit in Nederland, wil Rianne in haar vrije tijd de herfst en wintermaanden vooral gebruiken om te kunnen reizen naar mooie, buitenlandse sup plekken. “Portugal, Bali, Kaapstad; op deze plekken zie ik mijzelf wel suppen!” Voor nu geniet Rianne vooral van de combinatie waarin ze vol vreugde haar ontdekte passie kan uitvoeren binnen een eigen onderneming. “Zolang ik dit kan blijven doen, heb ik écht het gevoel dat ik leef.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?