Bewegen
Wim-Hof-iceman

‘Warm en koud zit in je hoofd’

Wie anderhalf uur in een bak met ijs ligt, raakt onderkoeld. Dat geldt niet voor Wim Hof.
Zijn lichaamstemperatuur blijft 37 graden, zijn hartslag laag en bloeddruk normaal. ‘The Iceman’ heeft zijn lichaam zo onder controle, dat hij naar eigen zeggen niet meer ziek wordt. En goed nieuws: in principe kan iedereen het leren.

Wim Hof is wereldberoemd geworden als de man die minutenlang onder het poolijs kan blijven zwemmen zonder te stikken of kou te vatten. De Nederlander heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. Maar de “ijscapriolen”, zoals hij het zelf noemt, zijn niet zijn belangrijkste drijfveer. De 56-jarige ‘Iceman’, zoals zijn bijnaam luidt, wil de uiteindelijk de mensheid helpen kennis te vergaren. “We kunnen veel meer invloed uitoefenen op ons immuunsysteem dan we denken.”

Het probleem is volgens Hof dat de mens vervreemd is geraakt van zijn eigen lichaam. “We beschikken in theorie over een perfect werkend immuunsysteem, dat ons behoedt voor ziekten”, stelt hij. “Kijk maar naar dieren. Zij beschikken over zoveel kracht, gezondheid en zelfhelend vermogen, dat ze geen medicijnen of andere middeltjes nodig hebben. Wij mensen hebben er miljoenen jaren over gedaan om te worden zoals we nu zijn. Door onze gebruiken, cultuur en veel te veel denken zijn we vervreemd geraakt van ons lichaam en onze natuurlijke staat van zijn.”

Intensieve training
Dankzij intensieve training is het Hof gelukt de regie over zijn eigen lichaam terug te krijgen. “En het goede nieuws: ik ben niet uniek, iedereen kan het.” Onlangs is er zelfs onderzoek gedaan en is zijn methode toegepast op achttien proefpersonen. “De test bevestigde wat ik al wist: wij zijn
tot veel meer in staat dan over het algemeen wordt aangenomen.” Het geheim is volgens ‘The Iceman’  het herstel van het contact tussen lichaam en geest. “Dat begint met motivatie. Vervolgens ga je koud afdouchen en ademhalingsoefeningen doen.”

Die koude douche geeft een enorme boost aan het 100.000 kilometer lange bloedvatenstelsel in het menselijke lichaam. “Door het dragen van kleren hebben we dat systeem, dat bestaat uit ontelbaar veel spiertjes en reflexen, flink verwaarloosd”, legt Hof uit. “De kou zorgt ervoor dat die spiertjes openen en sluiten en dat helpt bij de bloeddoorstroming. Daardoor hoeft het hart minder hart te pompen en wordt er minder stresshormoon aangemaakt. Cardiovasculaire ziekten, de grootste epidemie in de westerse wereld, krijgen zo geen kans meer.”

Opdrukken
Ademhalingsoefeningen zorgen er bovendien voor dat alle plekken in het lichaam beter worden voorzien van zuurstof. “Onze gebruikelijke, oppervlakkige manier van ademen leidt tot verzuring, en verzuring veroorzaakt ziekte. Door diep in te ademen en ongeforceerd uit te ademen, ontstaat er een verhoging van het zuurstofgehalte en een verlaging van het kooldioxidegehalte in het bloed.” Hierdoor komt er meer energie vrij en kunnen allerlei opgehoopte afvalstoffen in het lichaam opgeruimd worden. “Ga maar eens opdrukken nadat je deze oefening gedaan hebt. Je bent veel sterker! De ademhalingstechniek is overigens iets complexer dan ik nu beschrijf. Maar ook dit is heel makkelijk aan te leren.”

Ongewenste ziektekiemen
Wie zichzelf de Wim Hof-methode aanleert, heeft regie over zijn lichaam. Dat gaat heel ver, volgens de bedenker. “Ik word niet ziek. Dat kan ik met zekerheid zeggen. Als ik iets heb, concentreer ik me. Zo weet ik wat mijn lichaam nodig heeft en geef ik het de gelegenheid om de ziektekiemen, bacteriën of andere ongewenste gasten uit te roeien.” Concentratie is essentieel voor wie zijn lichaam op deze manier wil controleren. Mediteren kan daarbij helpen, maar is geen must. “Het is essentieel dat je controle hebt over de rust en actie in je lichaam en daar kan mediteren een rol bij spelen. Als je die controle niet hebt, ontstaat er een verwarde hormoonhuishouding en dat levert problemen op.”

 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?