Bewegen
Marc-de-Hond

‘Zitten is het slechtste dat er is’

Meditatie, discipline en sporten hielpen presentator en theatermaker Marc de Hond scherp te blijven nadat hij door een dwarslaesie in een rolstoel belandde, inmiddels twaalf jaar geleden. Inmiddels toert hij door het land met een theatervoorstelling over zijn leven na het ongeluk. 

“Ik weet inmiddels precies wanneer ik rust nodig heb om optimaal te presteren”, stelt de 38-jarige alleskunner. Toch gaat hij soms over zijn eigen grenzen. “Als iets leuk genoeg is, kan ik best wat mishandeling hebben. Maar als ik niet genoeg rust neem, krijg ik vanzelf de deksel op mijn neus.” De hele dag zitten is heel onnatuurlijk, legt hij uit. “Dat merk ik in mijn rolstoel als geen ander. Normaal gesproken probeer ik zo veel mogelijk te variëren met mijn houding. En als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat ik ’s avonds twee keer een uur optreed in het theater, ga ik het uur ervoor even liggen in de kleedkamer.”

Meditatie
Nadat hij verlamd was geraakt, kreeg De Hond via meditatie een deel van het gevoel in zijn onderlichaam terug. “Bovendien ben ik me er door het mediteren van bewust dat ik maar één ding tegelijk goed kan doen. Ik gebruik nu de douche als een soort van meditatieruimte. Ik ben, zoals cabaretier Pieter Derks het noemt, een douchedenker. Aangezien ik ’s ochtends vroeg het scherpst ben, is de douche de ideale ruimte om mijn denkkracht optimaal te benutten.”

Ongezond snaaien
Hoewel De Hond de afgelopen jaren wel meespeelde in het nationale basketbalteam, is het lastiger om op gewicht te blijven. “Als ik vroeger iets was aangekomen, ging ik rondjes rennen”, legt hij uit. “Nu ik dat niet meer kan en ook nog eens de hele dag stilzit, moet ik echt mijn best doen om niet te veel aan te komen. Dat geldt trouwens ook voor veel andere Nederlanders, zeker mensen met een kantoorbaan.” Hij koopt nooit meer ongezonde dingen. “En als er toch wat te snaaien in huis gehaald wordt, zeg ik tegen mijn vriendin: leg het maar op een hoge plank, zodat ik er niet bij kan.”

 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?