Eten

Is koffie gezond?

Zo zit je in de verdachtenbank, zo word je geprezen om je goede eigenschappen. Het gebeurde met koffie. Werd het bakje troost ooit nog gewantrouwd door gezaghebbende onderzoeksinstituten, nu past het zoals dat heet ‘in een gezond voedingspatroon’.

Leestijd

Is biologisch voedsel beter of gezonder?

Vraag mensen waarom ze biologische producten kopen en velen zullen zeggen dat ze dat doen omdat deze gezond zijn. Biologische landbouw is immers eerlijk, puur en kleinschalig. Wat daar vandaan komt, kan toch alleen maar goed zijn? Beter dan al dat massale, met behulp van allerlei schadelijke stoffen geproduceerde voedsel. Toch? Of niet?

Leestijd 4 min.
Tips
Tips

Vijf effecten van voeding op je hockeyprestaties!

Hockeyen is gezond, leuk en zorgt voor een échte teamspirit. Een goed voedingspatroon heeft een positieve werking op je gestel en prestaties en is daarom een belangrijk onderdeel. Goed voorbereid het veld opgaan? Dit zijn de effecten van voeding op je hockeyprestaties!

Leestijd 5 min.
Interview
Interview

‘Je staat wat meer stil bij de dingen die je hebt. En daar ben ik dankbaar voor’

Ieder jaar staat de negende maand binnen de Islamitische kalender geheel in het teken van de Ramadan. Tijdens deze vastenmaand wordt er door Moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt en vindt er geen gemeenschap plaats. Dit geldt ook voor Funda Tekin (24).

Leestijd 5 min.
Recepten
Recepten

Vegaburger met rode koolsla en mierikswortelsaus

De vegaburger: bijzonder voedzaam door de bulgur en de kikkererwten. Heerlijk voor bijvoorbeeld na het sporten!

Leestijd 4 min.
Tips
Tips

Potje Piloxing? Dit zijn dé sporttrends van 2018

Toe aan iets nieuws op sportgebied? Laat je inspireren door de nieuwste sporttrends van dit jaar.

Leestijd 3 min.
Tips Tips
Tips Tips

Zes suikerklontjes in je cola! Dit zijn de slechtste drankjes voor je gebit

Een kop koffie bij het ontbijt, een sapje bij de lunch en een glas wijn om de dag mee af te sluiten; zonder erbij na te denken, klokken we behoorlijk wat drankjes weg. Lekker, maar niet voor je gebit! Met welke drankjes moet je uitkijken? En waarom?  

Leestijd 5 min.
Recepten
Recepten

Quinoa met shiitakes en ui

Een perfect gerecht voor deze tijd van het jaar! Voedzaam, maar toch licht verteerbaar en bovenal: bijzonder lekker. Geleerd van collega Matt Preston: een steranijsje versterkt de vlezige smaak van de ui, perfect bij paddenstoelen. Stukje vlees of vis erbij of desnoods een salade en klaar is uw maaltijd!

Leestijd 3 min.
Recepten
Recepten

Lekker veel groente

De mediterrane keuken – waar wij een voorstander van zijn – kent een uitgebreid scala aan groentedips, anders dan bij ons niet voor bij de borrel maar als maaltijd op zich. Zo kennen de Italianen bagna cauda, een ansjovisemulsie met knoflook en olijfolie. Zalig! De ansjovis pept elke groente op. Of pinzimonio, een dip met olijfolie. Wij zijn grote fans van deze dips, niet in de laatste plaats vanwege de hoeveelheid (rauwe) groente die je zo makkelijk en heerlijk naar binnen werkt.

Leestijd 3 min.
chocolademelk chocolademelk
Interview
Interview

Column: Chocomel, chocola, oh la la

Een patiënte van me is veel te zwaar. Ik vraag haar wat ze zoal nuttigt. Wat blijkt: ze drinkt maar liefst drie liter chocomel per dag! ‘Oei, dat is wel heel veel,’ laat ik haar weten. Geen wonder dat ze niet een van de slanksten is. Dat probeer ik haar zo vriendelijk maar ook zo duidelijk mogelijk te vertellen. ‘Maar dokter,’ reageert ze, ‘in uw boek Hartstikke lekker schrijft u toch dat chocola gezond is?’

Leestijd 4 min.
Interview
Interview

Column: Drink je fit?

Wanneer ik televisie kijk, de krant lees, op internet zit of aan het winkelen ben, valt het me op hoeveel goede sporters door producenten van energiedrankjes worden gesponsord.

Leestijd 5 min.
Tips
Tips

Superfood: de citroen

De citroen is een multifunctionele topper. De smaak alleen al. Een gerecht of drankje met citroen (of limoen) erin geeft pit, fruit, zomer, verlichting. Zo’n Mexicaans biertje met een schijfje limoen in de flessenhals geduwd: hemels.

Leestijd 4 min.
recept-choctaart recept-choctaart
Recepten
Recepten

Dokter Kiki’s Chocotaart

Dit is ons succesrecept, en ook nog glutenvrij. De drie eetlepels honing zijn alleen voor de echte zoetekauwen.

Leestijd 3 min.
recept-waterkerssalade recept-waterkerssalade
Recepten
Recepten

Waterkerssalade met marmelade-dressing

In waterkers zit omega-3 en daar zijn wij dol op. Nu is waterkers heerlijk als je ervan houdt, maar dat zal niet iedereen beamen en daarom hebben we deze combinatie bedacht, met een soort van marmelade-dressing.

Leestijd 3 min.
recept-gazpacho recept-gazpacho
Recepten
Recepten

Gazpacho

Lyrisch wordt mijn familie als er gazpacho op tafel komt! Komt dat nou door de herinnering aan zuidelijke landen of de heerlijke smaak van de soep? Hoe dan ook, het is zalig, ondanks het ontbreken van een van de meest karakteristieke ingrediënten: het zout. Maar dat heeft in het warme zuiden ook meer functie dan hier!

Leestijd 3 min.
recept-gefileerdemul recept-gefileerdemul
Recepten
Recepten

Gefileerde mul

Dit is nu typisch zo’n gerecht waarbij het woord recept enigszins misplaatst is. Zo simpel! Maar o, wat kan dat goed uitkomen op een drukke dag.

Leestijd 2 min.
recept-gevuldetomaat recept-gevuldetomaat
Recepten
Recepten

Gevulde tomaten met kikkererwten en verse kruiden

Heerlijk als voorgerecht of onderdeel van een Italiaans buffet. Een ongecompliceerd maar toch verrukkelijk recept!

Leestijd 3 min.
kokosolie gezonder? kokosolie gezonder?
Interview
Interview

Column: ‘kokosolie gezonder?’

Sinds wanneer kokosolie zo populair is, weet ik niet precies. Ik vermoed dat de hype – je zou het bijna zo kunnen noemen – een paar jaar geleden is begonnen. Maar waarom kopen mensen deze olie?

Leestijd 5 min.
recept-smaakmakersvleesvis recept-smaakmakersvleesvis
Recepten
Recepten

Smaakmakers voor vlees of vis

Heerlijk bij alle soorten vlees, vis en natuurlijk ook bij groente. Maar een waar feestmaal krijg je als je de mengsels gebruikt bij een vis- en/of vleesfondue op basis van bouillon!  

Leestijd 4 min.
kruiden en specerijen kruiden en specerijen
Tips
Tips

Spicy stuff

Een stukje vlees gekruid met kaneel en komijn: alsof je rechtstreeks in Marokko belandt. Je mediterrane pasta, daar op het terras in Toscane, waarom is die zo verrukkelijk? Veel knoflook, peterselie en vaak citroen (plus natuurlijk de fijne setting).

Leestijd 4 min.
recept-boefbourguignon recept-boefbourguignon
Recepten
Recepten

Boeuf Bourguignon

Heerlijk als voorgerecht of onderdeel van een Italiaans buffet. Een ongecompliceerd maar toch verrukkelijk recept!

Leestijd 3 min.
recept-vispotjesmetmozzarella recept-vispotjesmetmozzarella
Recepten
Recepten

Vispotje met mozzarella

Ooit aten we iets dergelijks in Frankrijk. Daardoor blijft dit voor ons eeuwig naar de zon smaken. Erg lekker als voorgerecht (met brood), complete maaltijd (met een salade erbij), of als basis voor een vissoep. Kortom: een multifunctioneel mediterraan recept waar je naar eigen keuze mee kunt variëren!

Leestijd 3 min.
recept-farrogarnalen recept-farrogarnalen
Recepten
Recepten

Farro met garnalen, tomaat en pepertjes

Breed inzetbaar, dit eenvoudige en toch ook feestelijke gerecht! Koud als salade, maar warm kan ook, en als bij- of hoofdgerecht.

Leestijd 4 min.
Blij met een ei Blij met een ei
Tips
Tips

Blij met een ei?

Zo bekend en bij vlagen toch nog zo mysterieus: het (kippen)ei. We gaan hier niet in op de vraag hoe het kan dat je zelden tot nooit een kuiken in je ei aantreft, of waarom een kip zo veel – jaarlijks wel 300 – van die dingen legt. Fascinerende vragen, maar niet van belang voor je gezondheid.

Leestijd 4 min.
recept-tartetatin recept-tartetatin
Recepten
Recepten

Tarte Tatin met pruim en appel

Een heerlijk toetje. Er is amper suiker aan toegevoegd, maar hier gaan de fruitsuikers een rol spelen. De liefhebbers van zoet strooien er nog maar wat poedersuiker op!

Leestijd 3 min.
snacks na het sporten snacks na het sporten
Nieuws Tips
Nieuws Tips

5 slimme snacks voor ná het sporten

Herstellen na een training doe je door voldoende rust te nemen én door de juiste voeding te eten. Dat betekent vroeg naar bed en niet te snel weer dezelfde spieren trainen. Maar welke ‘after work-out snack’ is slim om te eten?  

Leestijd 5 min.
eet jezelf ontspannen eet jezelf ontspannen
Tips Tips
Tips Tips

Stress? Eet jezelf ontspannen

Het is niet alleen een rotgevoel, maar ook een aanslag op je lichaam: stress. Toch wordt het tegenwoordig gezien als iets dat ‘erbij hoort’. Niks is minder waar; stress is een nare plaaggeest. Gelukkig kan voeding helpen. De do’s & don'ts voor ‘no stress’ op het menu.

Leestijd 4 min.
recept-gerooktepaprikasoep recept-gerooktepaprikasoep
Recepten
Recepten

Gerookte paprikasoep

Het gerookte paprikapoeder is vrij scherp maar dat geeft juist deze soep een hele gelaagde, gecompliceerde, volle smaak. Samen met de geitenkaas en peterselie een gecompliceerd smakenpalet die het ontbreken van zout doet vergeten!

Leestijd 3 min.
brood brood
Interview
Interview

Brodeloos

Mijn zus Janine en ik staan op een markt voor lekker en gezond eten in Den Haag. Het is fris maar mooi weer, er komen veel nieuwsgierige mensen langs. Natuurlijk hebben we ons kookboek Hartstikke lekker bij ons.

Leestijd 3 min.
healthy werklunch healthy werklunch
Interview
Interview

Bye broodje kaas, hallo healthy werklunch

Het valt soms niet mee: gezond eten op je werk. Even snel een boterham met kaas, een saucijzenbroodje in de kantine of een reep uit de snoepautomaat. Maar hoe eet je dan wél healthy op je werk?

Leestijd 4 min.