Zo bekend en bij vlagen toch nog zo mysterieus: het (kippen)ei. We gaan hier niet in op de vraag hoe het kan dat je zelden tot nooit een kuiken in je ei aantreft, of waarom een kip zo veel – jaarlijks wel 300 – van die dingen legt. Fascinerende vragen, maar niet van belang voor je gezondheid.
Hoe gezond of ongezond is een ei nu echt? En hoe zit het met het cholesterol in eieren? Dat gaan we je vertellen.
De dooier bevat cholesterol, niet het eiwit. In een groot gekookt ei zit bijna 200 mg cholesterol, terwijl de aangeraden maximale dagelijkse hoeveelheid 300 mg is. Voor mensen met diabetes is dat 200 mg. Kortom: elke dag een ei is voor iedereen wat veel van het goede, want andere eetwaren bevatten ook cholesterol. Met maximaal vier stuks per week zit je behoorlijk ‘veilig’, als je geen diabetes hebt.
Verder zijn eieren op zich behoorlijk gezond: naast eiwitten (proteïnen) zit er veel kalium en fosfor en een beetje ijzer in, plus onder meer de vitamines B, D en E. Het gros daarvan zit in het eigeel; het gehalte aan proteïne in de dooier alleen al is hoger dan dat van het eiwit!
Een mooie bijkomstigheid: doordat een ei zo veel proteïne bevat, geeft het snel een voldaan gevoel en ga je allicht minder gauw weer iets eten. Dit ‘afslankeffect’ gaat natuurlijk verloren als je het ei in boter bakt. Gebruik in plaats daarvan liever een plantaardige olie zoals rijstolie.
Tot slot wat tips voor in de keuken. Vind je gekookte eieren moeilijk te pellen? Doe een snufje zuiveringszout oftewel baking soda bij het kookwater. Niet te veel, want dan wordt het wat zwavelig. Zit er een stukje eierschil in je pan of beslag? Maak je vingers nat en je hebt hem er zo uit!
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Elly Dolmans
08 november 2016Heel interessant zeker het verhaal over het ei!