Eten
1
Leestijd
3 min.
recept-boefbourguignon

Boeuf Bourguignon

Heerlijk als voorgerecht of onderdeel van een Italiaans buffet. Een ongecompliceerd maar toch verrukkelijk recept!

Schil de sjalotjes en snijd ze in mooie ringetjes. Snijd ook de knoflook en de halve winterpeen. Bak de sjalotjes, de knoflook en de winterpeen. Als het geheel enigszins is gebruind voeg je het vlees toe. Ook dat mag lekker aanbruinen. Blus het af met een flinke scheut rode wijn. Voeg het halve blokje toe en wat water zodat de boel niet gaan aanbranden en laat het een paar uur tegen de kook aan pruttelen. Hoe langer hoe beter! Bak in een koekepan de ham aan en voeg de champignons en de tijm toe en doe dit bij de boeuf. En ook de cherrytomaatjes, waarvan ik het mooi vindt als ze een beetje heel blijven, dat geeft wat kleur aan het potje. Laat het daarna nog maar lekker een half uurtje pruttelen, voeg desgewenst wat water toe, het mag wel wat indikken natuurlijk, maar liever niet aanbranden.

Ondertussen maken we de puree. Spoel de aardappels schoon en zet ze op. Ongeschild. Giet ze af als ze gaar zijn, ze mogen nog wat nat zijn. Nu gaat de schil er best gemakkelijk af, hou de aardappel wel even onder de koude kraan. Het geeft niet als de puree wat afkoelt, die kan je uitstekend weer verwarmen in de magnetron. In elk kookboek wordt het gebruik van een mixer afgeraden maar onze moeder maakte de meest verrukkelijke puree ermee! Zijdezacht. Met een stamper kan het ook. Doe een scheut melk door de aardappels, flink wat nootmuskaat en zwarte peper en stampen maar. Voeg steeds een beetje melk toe totdat de puree de gewenste zachtheid heeft en als laatste een scheutje olijfolie.

Boeuf: Per portie 288mg Natrium – 131  Kcal – 28gr Vet – 3gr Vezels – 3gr Suiker
Puree: Per portie 252mg Natrium – 10  Kcal – 261gr Vet – 7gr Vezels – 1gr Suiker