Mijn zus Janine en ik staan op een markt voor lekker en gezond eten in Den Haag. Het is fris maar mooi weer, er komen veel nieuwsgierige mensen langs. Natuurlijk hebben we ons kookboek Hartstikke lekker bij ons.
Ik raak in gesprek met een vrouw die zich helemaal, maar dan ook helemaal op ‘gezond’ eten heeft gestort. Haar grote missie: ban het brood. Een aardige vrouw, daar niet van, maar ze draaft een beetje door. ‘Ik eet al een hele tijd geen kruimel brood meer,’ zegt ze niet zonder trots.
De laatste tijd kom ik ze best vaak tegen, in levenden lijve, in de krant, op tv: mensen die enthousiast stoppen met het eten van brood. Met stoppen met roken, ladingen chips en/of bier het huis uit verbannen heb ik absoluut geen moeite. Sterker nog: ik juich het toe. Maar allerlei andere producten zitten vol belangrijke stoffen die ons lichaam goed kan gebruiken. Zo ook brood!
Mijn tip is: denk na bij alles wat je doet, voel hoe je lichaam en geest reageren op wat je consumeert en overdrijf niet.
Brood is niet per se heel gezond, wit brood is zelfs behoorlijk ongezond, met zijn arme koolhydraten. Ook zit er behoorlijk wat zout in het gemiddelde Nederlandse bakkersproduct. Te veel zout is niet goed voor ons lichaam. De bloeddruk stijgt en het is slecht voor de nieren. Binnen de kortste keren zit je aan je taks van vijf gram zout (keukenzout, natriumchloride, oftewel twee gram natrium) per dag.
Maar, o maar! Het meeste volkorenbrood zit vol gezonde vezels en net zo gezonde complexe koolhydraten. Die zijn hartstikke gezond en zorgen voor een langduriger verzadigd gevoel, want je lichaam heeft tijd nodig om ze te verteren. Zo’n grofkorrelige bruine boterham op z’n tijd, daar is voor de meesten onder ons dus helemaal niets mis mee. Dat ook, paradoxaal genoeg, dankzij het zout dat het bevat. Helemaal geen zout nuttigen is voor de gemiddelde mens niet nodig. Zo heeft onze schildkleur jodium van buiten nodig om goed te functioneren, want het lichaam kan zelf geen jodium aanmaken. Een goed werkende schildklier is belangrijk voor onze stofwisseling. Kwakkelt je schildklier, dan voel je je moe, ellendig. Aan keukenzout is doorgaans jodium toegevoegd, dus dat is een pluspuntje ervan.
Mijn tip is: denk na bij alles wat je doet, voel hoe je lichaam en geest reageren op wat je consumeert en overdrijf niet. Minder en gevarieerder eten en drinken, met veel verse producten, is voor veel mensen al een hele verbetering. Verdraag je ‘gewoon’ brood slecht? Probeer dan eens spelt- of zuurdesembrood. Of begin de dag met een bordje zelfgemaakte granola van havermout, noten en een beetje honing: heerlijk.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”