Een patiënte van me is veel te zwaar. Ik vraag haar wat ze zoal nuttigt. Wat blijkt: ze drinkt maar liefst drie liter chocomel per dag! ‘Oei, dat is wel heel veel,’ laat ik haar weten. Geen wonder dat ze niet een van de slanksten is. Dat probeer ik haar zo vriendelijk maar ook zo duidelijk mogelijk te vertellen. ‘Maar dokter,’ reageert ze, ‘in uw boek Hartstikke lekker schrijft u toch dat chocola gezond is?’
‘Aha,’ zeg ik. ‘In het boek staat dat met name pure chocola bepaalde goede eigenschappen heeft. Puur betekent, zeg maar: minstens tachtig procent cacao, dus heel donker van kleur en met een relatief bittere smaak. Daar zitten veel zogeheten antioxidanten in, stofjes die schadelijke elementen in je lichaam kunnen wegwerken, de vrije radicalen. Dat is goed voor je bloeddruk en kan op termijn de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten verkleinen. Vitamine C heeft onder meer die positieve werking. In chocola zitten flavonoïden, ook een antioxidant. Maar tegelijkertijd bevat chocola ook suiker, verzadigd vet en cafeïne.’
De magerste variant van een bekend merk chocomel bevat nog altijd zo’n zestig kilocalorie (en tien gram suiker) per honderd milliliter.
De chocomelconsumptie van mijn patiënte is bepaald niet bevorderlijk voor haar lichaamsconditie. De magerste variant van een bekend merk chocomel bevat nog altijd zo’n zestig kilocalorie (en tien gram suiker) per honderd milliliter. Een liter staat dus gelijk aan zeshonderd, drie liter aan 1800 kilocalorie. Een vrouw heeft gemiddeld zo’n tweeduizend kilocalorie per dag nodig. Alleen al met haar chocomelconsumptie zit mijn patiënte op dat niveau, dag in dag uit. En dan heb ik maar niet gevraagd of ze misschien volle chocomel drinkt; die is ongeveer anderhalf keer zo vet. In het boek van mijn zus en mij staat ook dat vrouwen als het even kan niet meer dan zes theelepeltjes toegevoegde suiker per dag moeten nuttigen. Omgerekend is dat 24 gram. Met tien gram suiker per honderd milliliter (magere) chocomel krijgt zij-die-er-drie-liter-van-drinkt driehonderd gram suiker binnen, meer dan twaalf keer te veel! En zal ze vast nog andere dingen drinken en eten waar ook suiker in zit.
Een stukje – geen hele reep – zo puur en zo bitter mogelijke chocola per dag kan geen kwaad en is zelfs goed voor je. Drink een glas chocomel nadat je je flink hebt ingespannen en je voelt je sneller weer fit, dankzij de combinatie van suikers en eiwitten. In normale omstandigheden drink ik zelf gewoon thee of koffie, en dan geen liters per dag en zonder suiker. En regelmatig ook zo’n heerlijk, helder glas kraanwater; het Nederlandse gemeentepils is van topkwaliteit!
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Betty
17 juli 2017Ja, het nederlands drinkwater is van TOP kwaliteit! Heb van de week iets heel anders gelezen!