Hoe mediterraan! Risotto met citroen, dat smaakt naar Italiaanse eilanden. En door de saffraan is hij ook nog eens zonnig van kleur. Deze risotto is van zichzelf vrij flauw, maar door de citroen mis je het zout niet. Het hartige tegenwicht van de vis en de hazelnoten helpt daarbij. Fris en zilt! Een salade erbij, en klaar is je maaltijd.
Natuurlijk is het het lekkerst om de kippenbouillon zelf te maken, maar heb je daar geen tijd voor, los dan een half kippenbouillonblokje op in een liter water. Pep de bouillon nog wat op met een handje zeer fijn gesneden peterselie en zwarte peper. Doe er eventueel een paar draadjes saffraan bij voor nog wat mediterrane effecten. De bouillon moet hierna warm klaarstaan. Neem een pan met een zware bodem die groot genoeg is. Snijd de ui fijn en bak hem in een scheutje olie. Doe er de rijst bij en bak die mee tot elk korreltje omgeven is door olie. Blus hem dan af met een scheut witte wijn. Zet het vuur lager en voeg steeds een beetje bouillon toe, al roerend, tot alle bouillon is opgenomen. Na een minuut of twintig kun je gaan proeven of de risotto al gaar is. Pers ondertussen de citroen en rasp de schil. Bak de heek tot hij gaar is en maak ’m fijn. Bak de hazelnoten en maak ook die fijn. Roer nog wat lekkere olijfolie en het citroensap door de risotto en presenteer hem het liefst meteen met de citroenrasp, heek en hazelnoten.
Per portie 165mg Natrium – 252 Kcal – 9g Vet – 3g Vezels – 4g Suiker
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”