Eten
2
Leestijd
5 min.
kokosolie gezonder?

Column: ‘kokosolie gezonder?’

Sinds wanneer kokosolie zo populair is, weet ik niet precies. Ik vermoed dat de hype – je zou het bijna zo kunnen noemen – een paar jaar geleden is begonnen. Maar waarom kopen mensen deze olie?

Misschien wel omdat hij niet alleen plantaardig is, maar ook een vrij hoog rookpunt heeft. Daardoor verbrandt hij minder snel als je hem stevig verhit. Dit is belangrijk. Verbrandt hij namelijk wel, dan ontstaan er zogeheten paks, polycyclische aromatische koolwaterstoffen. En deze kunnen kankerverwekkend zijn. Maar er zijn ook oliën met een nog weer hoger rookpunt dan dat van kokosolie, zoals de zeer betaalbare, geur- en smaakloze rijstolie, die ik altijd gebruik.

Daarmee belanden we bij een andere mythe over kokosolie. Nee, je valt er niet van af.

Er zijn geen harde bewijzen dat kokosolie beduidend gezonder is dan andere plantaardige oliën. Sterker nog: het spul zou weleens minder gezond kunnen zijn! Want kokosolie is dan wel plantaardig, maar het bestaat grotendeels uit verzadigde vetzuren. En die zijn minder goed voor hart en bloedvaten dan onverzadigde. Verzadigd vet vergroot de hoeveelheid ldl-cholesterol in je bloed, waardoor je vaten sneller dichtslibben. Het verzadigde plantaardige vet van kokos schijnt iets gezonder te zijn dan het meeste dierlijke vet, dat wel. Maar een feest voor je lichaam is het niet, terwijl je van het onverzadigde vetzuur omega-3 (vette zeevis, altijd goed!) nooit te veel kunt nuttigen; omega-3 is heel gezond en je wordt er níet zwaarder van.

Daarmee belanden we bij een andere mythe over kokosolie. Nee, je valt er niet van af. Onderzoek van de gerenommeerde Mayo Clinic in de Amerikaanse staat Minnesota heeft uitgewezen dat je er juist van aankomt, als je er regelmatig meer dan een klein beetje van nuttigt. En trap niet in verhalen over bio-, vergine of zelfs extra vergine kokosolie. Anders dan bij olijfolie zijn er geen duidelijke, breed gehanteerde maatstaven voor wat slechte, goede of superkokosolie zou zijn. Wel betaal je met wat pech een klein fortuin voor een dubieus product met zo’n etiket.

Een kokosolieadept zal ik nooit worden, al kom ik honderd keer in een biowinkel of lig ik twintig weken op een Bounty-strand.

Reacties (2)

Hartelijk dank voor de juiste uitkeg van het gebruik van cocosolie ik gebruik ook rijstolie en in bepaalde gerechten moet er cocossmaak zijn dan gebruik ik dat ook. Maar heb nu tenminste meer info of beter info over cocosolie.

Goedemorgen. Leuk om te lezen dat het artikel nuttig is voor je en dat je nu wat meer informatie hebt over kokosolie. Daar doen we het graag voor :-). Groet, Inssaf

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?