Eten
2
Leestijd
5 min.

Zes suikerklontjes in je cola! Dit zijn de slechtste drankjes voor je gebit

Een kop koffie bij het ontbijt, een sapje bij de lunch en een glas wijn om de dag mee af te sluiten; zonder erbij na te denken, klokken we behoorlijk wat drankjes weg. Lekker, maar niet voor je gebit! Met welke drankjes moet je uitkijken? En waarom?

 

#1 Frisdrank

Light of niet; frisdrank staat met stip op nummer één als het gaat om het beschadigen van je gebit. Dat komt voornamelijk door de hoeveelheid suiker in frisdrank; een bron voor toekomstige gaatjes. Zo bevat een glas cola van 250 milliliter zo’n 26,50 gram suiker: zes suikerklontjes! Met een pH-waarde van 2.4, water heeft een waarde van 7,  is het drankje tevens erg zuur. En hoe zuurder de vloeistof, hoe lager de pH-waarde. De zuren tasten het tandglazuur aan, waardoor tanderosie kan ontstaan. Dit houdt in dan het glazuur op je tanden langzaamaan oplost. En: eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. Naast tanderosie worden je tanden van zuren bovendien gevoeliger en zijn ze sneller vatbaar voor gaatjes.

#2 Wijn

Een wijntje hier en daar is dan misschien wel lekker, maar wijn laat ook vlekken achter op je tanden. Vooral rode wijn zorgt ervoor dat er een gele gloed op je gebit ontstaat. Daarbij is wijn heel zuur; met een pH-waarde tussen de 2.8 en 4 kan de drank je gebit flink beschadigen. Tip: eet een blokje kaas bij de wijn! Kaas bevordert je speekselproductie, waardoor bacteriën sneller worden weggespoeld. Hiermee herstel je de zuurbalans in je mond. Daarnaast bevat kaas proteïnen en deze hebben invloed op het calciumgehalte in tanden, wat helpt bij de opbouw ervan.

#3 Vruchtensap

Vruchtensap lijkt vaak heel gezond, maar bevat net zo goed suikers en heeft een hoge zuurgraad. Vooral de dranken van citrusvruchten, zoals sinaasappelsap, zijn zuur. Tip: probeer je drankje met een rietje te drinken. Zo voorkom je aanslag op je tanden, omdat de vloeistof je gebit minder snel raakt. Daarnaast kun je ook een glas water na je sapje drinken om de zuurgraad te neutraliseren.

#4 Koffie en thee

Koffie bevat, wanneer je hem zwart drinkt, niet veel slechts voor je gebit. Echter kan het wel de veroorzaker zijn van die gele gloed op je tanden. Dit komt doordat de glazuurlaag op je tanden is voorzien van microscopisch kleine gaatjes. Hoe donkerder het drankje, hoe meer van deze kleur je tanden indringt. Gevolg: kans op gele tanden! Drink koffie dus met mate en kies, als je voor thee gaat, groene thee in plaats van de donkere variant.

#5 Citroen

Citroen werkt ontgiftend en vormt in combinatie met water een gezond drankje voor je lichaam. Maar niét voor je tanden. De vrucht is zo zuur, dat het door je tandglazuur heen kan bijten. Hierdoor kan je gebit beschadigen en dat is dus net wat je niet wil. Toch een citroentje in je water? Houd het bij één partje.

Wat je dan wél kunt drinken

Mineraalwater en melk zorgen er beide voor dat jouw tanden sterk en wit blijven. Dit komt voornamelijk door het calciumfosfaat gehalte, wat helpt bij de opbouw van tandglazuur. Daarnaast bevat melk ook het stofje caseïne; een eiwit dat zorgt voor een beschermend laagje over je tanden. Zo wordt je gebit sterker en is de kans op gaatjes kleiner.

Reacties (2)

Oke dus alleen water en melk en beetje koffie en thee! Lijkt me wat mager. Neem aan dat er meer is dat je wel mag drinken.
Ik hoor t graag.

Nee dus
Als je zolang mogelijk je eigen tanden en kiezen wil behouden dan zijn dit de slimste drankjes

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?