Achtergrond
30
Leestijd
4 min.

Een algoritme geeft voedingsadvies

Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”

Wat is gepersonaliseerde voeding?

“De definitie die ik hanteer is breed: het is voeding die beter past bij de doelstelling die je voor ogen hebt. Die doelstelling kan bijvoorbeeld zijn een betere gezondheid, afvallen of gezondere maaltijden voor je gezin. Welke producten of recepten passen het beste bij dat doel? Met gepersonaliseerde voeding worden mensen keuzebekwaam: in een wereld vol verleiding worden ze geëmpowerd om de juiste keuzes te maken voor hun eigen gezondheid en die van hun gezin.”

Hoe werkt dat personaliseren?

“Daarvoor heb je kennis nodig over je eigen gezondheid en de effecten van voeding op je gezondheid. Dat kan heel eenvoudig met een vragenlijstje, maar je kunt ook software, smartphones, gadgets en apps inzetten. Je kunt het vergelijken met een butler: hoe meer informatie je de butler geeft over je gemoedstoestand, gewicht, cholesterol, sekse en andere biomarkers, hoe beter de butler het advies op jou kan afstemmen. Daarnaast kun je andere voorkeuren of overtuigingen aangeven, bijvoorbeeld of je vlees eet of niet. Op basis van de data die je als input geeft en met behulp van een algoritme krijg je een advies. Het effect dat het volgen van het advies op je heeft, vormt weer nieuwe input aan de hand waarvan het advies nog nauwkeuriger op jou kan worden afgestemd. Daar kun je ook de resultaten van een ‘peergroup’ bij betrekken. Wat voor hen werkt, zou jij ook eens kunnen proberen.”

Kunt u een voorbeeld geven?

“Dat zit voor u. Ik heb diabetes type 1 en draag een glucosesensor op mijn arm die continu mijn glucose meet. De sensor in combinatie met een app op mijn telefoon geeft mij directe feedback op wat ik eet. Als ik een te lage bloedsuikerspiegel zie aankomen, neem ik snel wat druivensuiker om een energiedip te voorkomen. Hierdoor krijg ik meer inzicht in wat voeding met me doet. Door te meten leer ik welk effect voeding op me heeft.”

Zit de consument wel te wachten op gepersonaliseerde voeding?

“Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen met niet-overdraagbare aandoeningen en welvaartsziektes zoals obesitas en diabetes type 2. Onderzoek wijst uit dat persoonlijke informatie leidt tot betere opvolging. Vergelijk het met het gepersonaliseerde aanbod op Netflix of YouTube. Op de persoon afgestemde adviezen werken dus beter dan algemene adviezen. Dat komt niet zozeer door de inhoud van het advies, als wel doordat mensen eerder geneigd zijn advies op te volgen als het specifiek op hen is toegespitst.”

Hoe komt er meer gezondheid in ons boodschappenmandje?

“De consument laat zich bij het boodschappen doen vooral leiden door prijs, smaak en gemak. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker; over tien jaar zijn niet-duurzame producten niet meer aan de man te brengen. Gezondheid zou een grotere rol moeten spelen. Dat stimuleer je door het makkelijker meetbaar te maken. Dan wordt het minder abstract en gaat het meer leven. Ik ben voedingskundige en heb alle etiketten en elke verpakking gelezen, maar zelfs voor mij is het lastig om gezonde keuzes te maken. Gepersonaliseerd voedingsadvies geeft rust.”

Wat biedt gepersonaliseerde voeding ons in de toekomst?

“Je kunt nu al heel veel te weten komen, maar daar moet je wel voor betalen. Er kan dus al heel veel, maar het gaat ook om de toepasbaarheid in je dagelijks leven. Het mooiste zou zijn dat een sensor aan je persoonlijke chef-kok doorgeeft wat je moet eten en dat die een heerlijke maaltijd voor je bereidt, maar dat is slechts voor weinigen weggelegd. Inpasbaarheid in het dagelijks leven is een barrière. Daarom hebben we met Wageningen University & Research een consortium opgericht dat niet alleen naar de biologie en de datakant kijkt, maar ook naar de gedragswetenschappelijke kant.”

Wat is nodig om dergelijk advies op grote schaal mogelijk te maken?

“Automatisering, digitalisering en makkelijkere toegang tot data. Transparantie is daarbij essentieel: hoe worden je data gebruikt, hoe worden ze gecombineerd met andere data, welke literatuur en welke algoritmen worden gebruikt? Die transparantie is er nu nog niet, maar die moet er komen. Naast transparantie en geloofwaardigheid is ook privacy cruciaal. Bedrijven kunnen ‘gratis’ gepersonaliseerd advies geven, maar zij verdienen aan de data die je verstrekt. Met andere woorden: als je er niet voor betaalt, ben jij het product. TNO staat op het standpunt dat je zelf eigenaar van al je gezondheidsdata moet zijn. Je zou zelf over die data moeten beschikken, bijvoorbeeld op je mobiele telefoon, en die moeten kunnen inzetten als het voor jou waarde heeft.”

Is samen eten straks nog wel gezellig?

“Het sociale aspect van voeding is niet te onderschatten. Soms eet je een reep achter het stuur, maar vaak eet je samen met anderen. Het staat vast dat je minder eet en dus minder dik wordt als je samen eet. In Brazilië is samen eten zelfs een van de voedingsrichtlijnen. De voedingsadviezen hebben de meeste kans van slagen als ze worden geïntegreerd met de gezelligheid van samen eten. Voeding is meer dan alleen maar nutriënten.”

Tekst: Annemique de Kroon, beeld Petra Steenkamer & Theone van der Eerden

Reacties (30)

citaat:
Daarvoor heb je kennis nodig over je eigen gezondheid en de effecten van voeding op je gezondheid. Dat kan heel eenvoudig met een vragenlijstje
(einde citaat)
Vraag: Waar vind ik dat vragenlijstje?

Zou ik ook graag willen weten

“Het staat vast dat je minder eet en dus minder dik wordt als je samen eet”
Voor mij geld deze stelling niet, integendeel zelfs. Als ik alleen eet dan maak ik gewoon 1 portie avondeten. En op=op… Indien er meer mensen thuis zijn kook ik uitgebreider en eet ik meer.

Ik lees dat ook regelmatig als het over voeding gaat, voor mij is dat onjuist. Ik snoep al kletsend nog een beetje van diit en dat, al met al krijg ik meer binnen dan normaal. Ook eet ik in mijn eentje geen voor- of nagerechten, in gezelschap wel.

Ik moet voor mijn gezondheid afvallen maar het lukt niet graag advies

Waar vind ik meer informatie wat betreft gezonde voedin

Wat zijn de mogelijkheden voor een persoonlijk advies, en de kosten ?

Wat een omzin

Goedemiddag,

Waar is de app te koop?

Mvg
Remo van Rosmalen.

Uw verhaal is zeer interessant, heb overgewicht diabetes 2, ben begin van de maand gestopt met vlees eten en nu zeer benieuwd naar uw verhaal.

Ik heb hoge bloeddruk en onregelmatige hartslag. Al dat diëten is allemaal geld uit je zak kloppen.
En dan nog even gaat het goed, maar je valt zo weer in je oude patroon. Ik was vorig jaar in december bij mijn specialist en ja hoor 108 kilo. Ik schrok ervan en de specialist gaf mij het advies
afvallen. mijn bloeddruk was te hoog, la cholesterol was te hoog. Ik heb gelijk actie ondernomen,
ben gaan wandelen 9 km per dag weer of geen weer, ik ben 5 kilo afgevallen.Mijn bloeddruk is nu lager, la cholesterol is weer normaal.Ik voel mij beter conditie is goed en ja je geniet van de natuur,
je maakt je hoofd leeg. Mijn advies is, ga lekker wandelen in je eigen tempo, luister naar je lichaam,
en dan zal je zien dat je lichaam er goed op reageert , gooi al die diëten de deur uit,daarbij ook
roken en alcohol is heel slecht voor je gezondheid.

kan ik zo’n lijst invullen over doel?

Mooi idee , maar wel erg ingewikkeld. Zeker als de andere mensen in je huishouden anders moeten eten. Ik heb er nog geen plaatje bij. En kan het al in Nederland

zinloos , algemene woorden ,vogel taal , over niets

Zeer interessant en ben erg benieuwd
Wat ik mis nu mijn interesse is gewekt waar ik zo’n advies kan krijgen

Hallo Ankie, Ayurveda, een alternatieve geneeswijze die door de aanvullende zorgverzekering van veel verzekeraars (groten)deels wordt vergoed, biedt persoonlijk voedings- en leefstijladvies. Dit is de kern van ayurveda. Deze gezondheidsleer heeft zijn oorsprong in India en is sterk in preventieve gezondheidszorg. Kijk via de site van de beroepsvereniging ANVAG naar een ayurvedatherapeut in de buurt.
http://www.anvag.nl

Gepersonaliseerde voeding vergelijken met Netflix of YouTube? Jammer, net de plank misgeslagen.
En dat is belangrijk, want dit artikel heeft impact.

Gepersonaliseerd is het ultieme. Maar let op! De basis is vaak ook niet bekend. Als het over voeding gaat. Voedingscentrum geeft verkeerde adviezen, en laten we maar niet spreken over Unilever met hun plastic margarines. Er is behoefte aan een autoriteit. Die bij de tijd is.

erg theoretisch dit verhaal.
Hoe werkt het vanuit consument

Als ik woorden lees zoals “empowered” schakel ik automatisch af, gebruik voor iedereen verstaanbare woorden!

Nou. Dan zou het toch mooi zijn als zorgverzekeraars deze app’s voor klanten gratis beschikbaar stellen.
Voorkomen is beter dan genezen.
Diabetes type 2 kost de zorgverzekeraars miljoenen euro’s per jaar. Dussss……

ik heb langer nodig gehad dan de genoemde 4 minuten om het “door te lezen”. Bestuderen zal nog wel wat meer vragen. Ben ruim 82 jaar jong, sedert 1½ jaar weduwnaar. Kan niet en heb ook geen zin om te koken dus haal ik mijn maaltijden bij de Keurslager en Albert Heijn. Ontbijt 2 soorten cerials met karnemelk. Lunch 3 boterhammen met kaas, worst en ei met verse chocomel. Diner 70% Keurslager 30% Albert Heijn. Ik eet om te (blijven) leven en leef niet om te eten.

Ik ben in het bezit van een hele fijne lijst. Die raadpleeg ik zo nu en dan.
In voeding zit alles wat we nodig hebben, als je je tekorten weet (via klachten), dan kan je steeds je keuzes veranderen als het om verse voeding gaat.
Deze lijst is niet te koop want ik heb deze zelf samengesteld uit allerlei informatiebronnen. Mij bevalt het.

Hier heb ik niets aan. Ik had verwacht een algoritme te kunnen toepassen. Mmmmoi, misschien ligt het aan mij, want ik heb al veel kennis op dit gebied…….

het hier omschreven idee is m.i. een goede start van een bewuster eetpatroon. echter wat is nu het plan? ik reageer en hoe nu verder?

Hoe kom ik aan zo’n voedingsadvies ?

Open deur zonder handelingsperspectief. Jammer. Verwachting was hoog op basis van de intro

Beste onvz, misschien een idee om, als jullie echt iets voor jullie leden willen doen, een aantal sessies met Bgn gewichtsconsulente aan te bieden. Dan wordt er volgens richtlijnen van het Voedingscentrum gedegen advies gegeven en praten we niet meer over dieet, maar over levensstijl. Persoonlijkere aanpak bestaat er niet. Deze investering zal jullie een hoop opleveren.

En over 500 jaar kun je door een poortje door lope,n en dan ben je in 1 keer op gewicht, ben je supergezond en zijn je genen zo aangepast dat je nooit meer te zwaar of ziek kunt worden… Is ook een leuk verhaal, maar heb je net zo weinig aan als bovenstaand artikel.

en nu?

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?