Fideuà is een typisch Valenciaans gerecht. Volgens een volksverhaal is het gerecht ontstaan in de Spaanse stad Gandia. Een paar vrienden zouden bij de bereiding van paella een soort pasta in plaats van rijst hebben gebruikt. Je kunt fideuà op verschillende manieren bereiden, maar wij geven je een recept met witte vis en garnalen.
Zet de oven op de grillstand. Breek de spaghettini in stukjes. Wel echt heel erg dunne pasta gebruiken, anders wordt het niet gaar genoeg. Vervolgens ontvel je de tomaten. Dit doe je door er kruislings sneeën in te maken en ze in een bak met kokend water te leggen. Na twee minuten spoel je ze af met koud water. Het vel gaat er nu heel makkelijk af. Snijd ze doormidden, haal de natte vulling eruit en snijd het vruchtvlees fijn.
Verwarm de visbouillon en houd de bouillon warm. Bak de vis (ook de garnalen) even aan in een diepe koekenpan in olie – schraap goed het aanbaksel los, dat geeft extra smaak – en leg de vis apart. Heel veel vissoorten zijn trouwens geschikt voor een fideuà, alle stevige witte vissen, maar ook mosselen, sardienen, zwaardvis, ga zo maar door.
Bak in dezelfde pan de pasta, zodat elk sliertje omgeven is door olie. Doe er daarna de fijngesneden ui bij, de tomaten, de paprika, de knoflook en de kruiden, en bak alles mee. Blus af met een scheutje witte wijn en doe de bouillon erbij. Laat het mengsel 5 minuten koken. Voeg er de vis aan toe en houd alles een paar minuten op een laag vuur tegen de kook aan.
Als laatste stap schuif je de pan enkele minuten onder de grill, zodat de korst lekker krokant wordt. Als je ervan houdt kun je er, net als de Spanjaarden, nog wat aioli doorheen roeren.
Per portie: 307 Kcal – 77.207 mg natrium – 562 mg kalium – 177 mg fosfor – 1 gr verzadigd vet – 2 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 2 gr meervoudig onverzadigd vet – 8 gr suiker – 17 gr eiwit – 117 mg cholesterol – 6 gr vezels – 75 mg calcium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Corine leeuwerik
03 februari 2020Lijkt heel lekker!!!!!