Garmugia is een soep in de Italiaanse keuken die is ontstaan in de stad Lucca. In de soep worden lentegroentes gecombineerd met vlees, vaak kalf, gegaard in bouillon.
Wij zijn geen enorme soepfans en hebben een ‘vaste’ variant ontwikkeld. De verse worst hierin, daar zijn we dol op (we zijn er als slagerskleinkinderen groot mee geworden). Maar die is tegenwoordig enorm zout. Eet dit gerecht dus niet te vaak.
Neem twee of drie worstjes. Haal het worstvlees uit het velletje en wok het op z’n mediterraans, samen met de uienringen, doperwten, sperziebonen, knoflook en kleine artisjokjes. In plaats van de artisjokken kunt u ook gerust cavolo nero (palmkool) of andere kolen gebruiken, of wat u maar lekker vindt. Laat het geheel een minuut of 15 garen met een deksel losjes op de pan. Eventueel wat Parmezaanse kaas erover, en klaar is de garmugia!
Per portie: 297 Kcal – 461 mg natrium – 512 mg kalium – 130 mg fosfor – 8 gr verzadigd vet – 8 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 1 gr meervoudig onverzadigd vet – 6 gr suiker – 19 gr eiwit – 54 mg cholesterol – 3 gr vezels – 122 mg calcium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Jan van Wegen
26 november 2019Lijkt mij lekker. Maar waar is de bouillon.