Dr. Kirsten Berk, diëtist en onderzoeker aan het Erasmus MC: Intermittent fasting is een paraplubegrip voor verschillende vormen van vasten.
Het populairst is time restricted feeding, waarbij je gedurende de dag een langere periode niet eet. Veel mensen kiezen er bij deze vorm van vasten voor om het ontbijt over te slaan, want dat is vaak het makkelijkste. Uit onderzoek blijkt echter dat vroege time restricted feeding, dus ’s ochtends en ‘s middags eten, effectiever is: je valt ervan af en er zijn aanwijzingen dat lichaamsprocessen zich tijdens het vasten gaan bezighouden met onderhoud en recycling.
Late time restricted feeding daarentegen, waarbij alleen in de middag en avond wordt gegeten, heeft geen of zelfs een ongunstig effect. Het is dus beter om tot 15.00 uur te eten dan om het ontbijt over te slaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met onze biologische klok: het lichaam is er niet op ingesteld om laat op de dag te eten.
Op de korte termijn werkt intermittent fasting beter dan andere energiebeperkte diëten, maar op de lange termijn – na een jaar of langer – is er geen verschil. Als je het gaat proberen, zorg dan dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je voldoende blijft drinken, zo’n anderhalve liter water per dag.”
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Connie Hoek
16 juni 2020Ik ben benieuwd naar de verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken waaraan in deze publicatie wordt gerefereerd. Is het mogelijk om deze bekend te maken?