Het klopt dat biologische groenten en biologisch fruit en vlees minder kwalijke stoffen bevatten. Bioboeren krijgen alleen een keurmerk als ze in de hele productieketen op een zo natuurlijk mogelijke manier werken. Ofwel akker- en tuinbouw zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en het niet preventief toedienen van medicijnen aan slacht- en melkvee. Voor bewerkte producten, of het nu koekjes zijn, soep of de biologische voeding voor uw hond, geldt bovendien dat ze maximaal voor vijf procent uit niet-biologische ingrediënten mogen bestaan.
Hebben de bioconsumenten daarom gelijk? Krijg je kwalijke stoffen binnen als je niet-biologisch eet? En is biologisch eten daarom gezonder? Dan is allereerst de vraag wat mensen eigenlijk bedoelen als ze zeggen dat iets ‘gezond’ is. Uit onderzoek van het RIVM uit 2011 blijkt dat dat vooral een gevoelskwestie is. Consumenten laten zich zelden beïnvloeden door wetenschappelijke informatie.
Reacties (8)
Gabrielle
24 februari 2019Beste mensen , wat ik mis in het artikel , is dat biologische groenten en fruit , veel meer smaak heeft , en over het algemeen meer de tijd heeft gehad om te groeien .
Gewone sla , komkommer en tomaat , met je ogen dicht eten , probeer het , nattig en zonder smaak .zelfs de bio aardappels met een beetje gesmolten boter is al een delicatesse .
Kan 100 voorbeelden geven
P. Rovers
15 maart 2019Wat jammer dat dit artikel voorbij gaat aan de conclusies van een recente (2018) Franse studie naar biologisch voedsel en kanker
Zie deze link https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948
Ik citeer: In a population-based cohort study of 68 946 French adults, a significant reduction in the risk of cancer was observed among high consumers of organic food.
Minder kans op kanker als je biologisch eet.
Fons Claerbout
28 juni 2019jammer een gemiste kans.
dit is typisch het bekende verhaal. laat ik 1 voorbeeld noemen: tarwe.
Moderne landbouw produceert nu 10.000 kg /hectare. daarvoor gebruiken ze allerlei herbiciden en pesticiden voor.
– Round-up van Monsanto voor onkruid bestrijding.
– later een halmverkorter omdat er zoveel kunstmatige meststoffen zijn toegediend dat zonder die halmverkorter, de tarwe valt en rot.
– de tarwe is van zo’n slechte kwaliteit dat als je er brood wil van bakken, je een broodverbeteraar moet gebruiken, die trouwens ook een E-nummer hebben.
Dat brood blijft dagen vers en schimmelt bijna niet maar het heeft geen kraak noch smaak en lekker goedkoop. sommige van die E-nummers zijn rood en worden in Australie en Zwitserland al lang verboden.
Biologische landbouw kan in goede jaren 5.000 á 6.000 kg produceren.
dit is het graan dat vooral gebruikt wordt om het ouderwetse lekkere brood te maken.
Mijn vader was al biologische boer sinds 1975!
de voedsel lobby is zo slim om die E-nummers nog goedgekeurd te krijgen in de EU.
En nog belangrijker, biologische landbouw is duurzaam!
Cors
28 juni 2019Ik woon naast bollenland. In de bollenteelt wordt heel veel gif gebruikt, gauw de ramen dicht als we weer zo’n gele tank aan zien komen. Als wisselgewas wordt er vaak wortelen of kool neergezet op die fors bespoten hectaren. Voor mij een reden om alleen maar biologische groenten te eten.
Kaat
28 juni 2019Je eet geen 12kg prei. Das logisch. Maar wel prei en sla en tomaat enzovoort. De stapeling van verschillende voedingsmiddelen telt ook.
Wim Cousijn
29 juni 2019Ik vind het maar een matig artikel. De gemiddelde lezer die met vragen en twijfels zit over de waarde van biologisch voedsel wordt in de eerste 75% van het artikel verteld dat t eigenlijk niet uitmaakt: gangbaar of biologisch. En haakt dus af iin de “wetenschap” dat hij met gangbaar eten toch wel “goed” zit. Terwijl er nog veel meer redenen zijn om toch voor biologisch of respectvol geproduceerd voedsel te kiezen. Het begrip “gezond” reikt veel verder dan het fysieke in dit artikel beschreven. Psychische gezondheid, waarbij je in balans bent met je omgeving wordt ook bevorderd door bewust je voedsel kiezen.
Hans bijlsma
09 juli 2019Ik heb het idee dat het artikel bedoeld is om de lezer zelf te laten kiezen. Het lijken mij eerlijke en ongekleurde feiten zonder bangmakerij of reklame.
Het laatste stuk waarin alleen maar goede redenen staan om voor biologish te kiezen lijkt mij duidelijk genoeg
Peter Krijger
27 juli 2019Biologisch voedsel is vooral veel lekkerder dan niet-biologisch.