Effectieve dope
Koffie bevordert de concentratie, alertheid en prestaties. Dat komt door de cafeïne, volgens de website van Jellinek het meest gebruikte legale stimulerende middel in Nederland. Maar dat effect is beperkt en, zeggen de drugsexperts erbij, het drinken van veel koffie leidt niet tot een verslaving. Al zal een grootverbruiker er wel wat van merken als hij van de ene op de andere dag stopt. En er zijn bijwerkingen zoals rusteloosheid en slapeloosheid, al geldt dat niet voor iedereen. Ongevaarlijke, lekkere en effectieve dope dus, die koffie. Maar dat wist u vast al. En er hoeft niet eens een glaasje water naast, want dat u ervan zou uitdrogen berust op een misverstand. Integendeel, koffie levert een bijdrage aan uw noodzakelijke dagelijkse vochtbehoefte.
Gezondheidswinst
Inmiddels staat vast dat koffie niet alleen onschadelijk is voor de gezondheid, maar dat het zelfs goed is om het elke dag te drinken. Weliswaar kan cafeïne ervoor zorgen dat de hartslag en bloeddruk enigszins omhooggaan, maar dat is bij de meeste mensen een effect van korte duur. Na het doorploegen van heel veel wetenschappelijk onderzoek concludeerde de Gezondheidsraad in 2015 dat koffie een gunstige invloed heeft op het organisme. Het meest opvallend is het effect op diabetes type 2: koffiedrinkers hebben tot dertig procent minder kans die aandoening te ontwikkelen. Maar er is ook gezondheidswinst op het gebied van de meest voorkomende hart- en vaatziekten en beroertes, waarop koffiedrinkers zo’n tien procent minder risico hebben.
Reacties (8)
Johan
24 mei 2019En hoe zit dat dan met cafeïne vrije koffie? Heb alle voordelen inclusief de nadelen die soms aan cafeïne zitten?
Hans de Visser
24 mei 2019Goedendag. Gelukkig drink ik de koffie al jaren met grote hoeveelheden. Mijn bloeddruk is prima en mijn geluksgevoel nog beter. Het werkt ook goed tegen pijnlijke gewrichten.
Louise Wever
24 mei 2019Verhoogt Senseo koffie gezet met koffiepads het LDL van je cholesterol ?
Met vriendelijke groet,
Louise Wever
H.W.A. Asbreuk
25 mei 2019Vindt ik een prima nieuwsbrief. Hebber wat van opgestoken.
Herbert Rollman
26 mei 2019Heeft cafeïne vrije koffienadelen, zoals een verhoging van het LDL. Kan cafeïne vrije koffie
meer gedronken worden? Uit het verhaal begrijp ik dat het geen invloed heeft op Dopamine en Serotonine.
I. Moerenhout
26 mei 2019Interessant! Wat ik mij nog afvraag is of dezelfde gunstige effecten ook gelden voor oploskoffie? En zijn daar ook nadelen aan gevonden?
Joke Zonneveld
02 juli 2019Vraag: Senseo koffie schadelijk?
Vraag: oploskoffie schadelijk?
Peter Krijger
27 juli 2019Fijn om te lezen dat koffie mag. Probeer vooral biologische koffie. Die is niet alleen gezonder maar ook lekkerder.