De mediterrane keuken – waar wij een voorstander van zijn – kent een uitgebreid scala aan groentedips, anders dan bij ons niet voor bij de borrel maar als maaltijd op zich. Zo kennen de Italianen bagna cauda, een ansjovisemulsie met knoflook en olijfolie. Zalig! De ansjovis pept elke groente op. Of pinzimonio, een dip met olijfolie. Wij zijn grote fans van deze dips, niet in de laatste plaats vanwege de hoeveelheid (rauwe) groente die je zo makkelijk en heerlijk naar binnen werkt.
Laatst stuitten we op een boeiende variant: de grand aïoli. Alleen die naam al, hè? Aioli (in het Nederlands zonder trema op de eerste i) vinden we niet te versmaden, en zeker zelfgemaakte niet. Deze vorm van aioli blijkt als hoofdbestanddeel bakkeljauw te hebben: gezouten en gedroogde kabeljauw. Alleen kost het bij bakkeljauw tijd om het zout eruit te weken; iets wat wij om gezondheidsredenen bijna automatisch zouden doen. Dus probeerden wij het met gewone kabeljauw. En dat pakte verdraaid lekker uit!”
Bevat per eenpersoonsportie:
278 Kcal – 8gr Proteïne – 165mg Natrium – 4gr Verzadigd Vet – 20gr Enkelvoudig Onverzadigd Vet – 3gr Meervoudig Onverzadigd Vet – 1gr Suiker – 462mg Kalium – 1gr Vezels – 87mg Cholesterol
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”