In een eerder bericht vergeleken we twee vegaburgers uit de supermarkt. In veel vleesvervangers die winkels verkopen zitten echter maar weinig voedingsstoffen en veel zout. Wil je wel een lekkere én gezonde burger, maak ‘m dan zelf! We bieden je een recept dat niet al te lastig is, voor een zo puur mogelijke burger op basis van bonen.
Maak eerst de dipsaus door de yoghurt te kruiden met een beetje (!) zout en peper zo veel als je wilt. Snij de radijzen in partjes en meng ze door de yoghurt. Zet de dipsaus in de koelkast. Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze af. Pureer ze met een staafmixer. Doe de kruiden erdoor en vorm er 8 burgertjes van. Haal ze even door het meel en bak ze op met rijst- of gewone olijfolie.
Leg op elk opengesneden broodje wat sla, twee burgertjes en een flinke dot dipsaus. Eet smakelijk!
Per broodje: 372 kCal – 14 gr eiwit – 4,3 gr verzadigd vet – 5,6 gr enkelvoudig verzadigd vet – 0 gr meervoudig onverzadigd vet – 44 mg cholesterol – 4,5 gr koolhydraten – 4,5 gr suiker – 19,4 gr vezels – 617 mg natrium – 540 mg kalium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Elly Poll
27 mei 2020Ik ben een verbaasd over de lage hoeveelheid aan kh voor een broodje en een portie kidneybonen.