Zin in iets lekkers voor bij de thee, met niet al te veel calorieën? Dan is deze Marokkaanse cake een goede optie.
Doe de hele sinaasappel in een pan met water en laat hem een uur koken. Laat de vrucht afkoelen en snijd hem met schil en al in heel kleine stukjes. Of vermaal hem in de keukenmachine. Vis de pitjes er naderhand wel uit.
Verhit de oven op 180 oC. Doe de eieren in de keukenmachine en klop ze (dat kan natuurlijk ook met een mixer). Voeg de suiker toe en laat het geheel schuimig worden. Dit duurt een paar minuten. Voeg vervolgens de sinaasappelprut toe. Meng het amandelmeel met het bakpoeder en sla het voorzichtig door het eimengsel. Giet het beslag in een cakeblik en plaats het onder in de oven. Na ongeveer een half uur is de cake gaar. Laat hem goed afkoelen.
Nu maken we gekonfijte sinaasappel. Niet helemaal door en door, dus denk niet dat de sinaasappel eeuwen houdbaar is, maar voor op deze cake is het prima! Snijd vier mooie dunne plakjes uit een sinaasappel. Leg ze in een pannetje water en kook ze op, ververs het water, kook ze weer op en doe dat nogmaals. Doe er 40 gram honing bij en laat die een beetje inkoken. En als laatste stap: bedek er de cake mee. Eet smakelijk!
Per plak: 127 Kcal – 48 mg natrium – 37 mg kalium – 18 mg fosfor – 1 gr verzadigd vet – 0 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 0 gr meervoudig onverzadigd vet – 7 gr suiker – 4 gr eiwit – 23 mg cholesterol – 2 gr vezels – 62 mg calcium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”