Vraag mensen waarom ze biologische producten kopen en velen zullen zeggen dat ze dat doen omdat deze gezond zijn. Biologische landbouw is immers eerlijk, puur en kleinschalig. Wat daar vandaan komt, kan toch alleen maar goed zijn? Beter dan al dat massale, met behulp van allerlei schadelijke stoffen geproduceerde voedsel. Toch? Of niet?
Ieder jaar staat de negende maand binnen de Islamitische kalender geheel in het teken van de Ramadan. Tijdens deze vastenmaand wordt er door Moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt en vindt er geen gemeenschap plaats. Dit geldt ook voor Funda Tekin (24).
De vegaburger: bijzonder voedzaam door de bulgur en de kikkererwten. Heerlijk voor bijvoorbeeld na het sporten!
Toe aan iets nieuws op sportgebied? Laat je inspireren door de nieuwste sporttrends van dit jaar.
Een kop koffie bij het ontbijt, een sapje bij de lunch en een glas wijn om de dag mee af te sluiten; zonder erbij na te denken, klokken we behoorlijk wat drankjes weg. Lekker, maar niet voor je gebit! Met welke drankjes moet je uitkijken? En waarom?
Een perfect gerecht voor deze tijd van het jaar! Voedzaam, maar toch licht verteerbaar en bovenal: bijzonder lekker. Geleerd van collega Matt Preston: een steranijsje versterkt de vlezige smaak van de ui, perfect bij paddenstoelen. Stukje vlees of vis erbij of desnoods een salade en klaar is uw maaltijd!
De mediterrane keuken – waar wij een voorstander van zijn – kent een uitgebreid scala aan groentedips, anders dan bij ons niet voor bij de borrel maar als maaltijd op zich. Zo kennen de Italianen bagna cauda, een ansjovisemulsie met knoflook en olijfolie. Zalig! De ansjovis pept elke groente op. Of pinzimonio, een dip met olijfolie. Wij zijn grote fans van deze dips, niet in de laatste plaats vanwege de hoeveelheid (rauwe) groente die je zo makkelijk en heerlijk naar binnen werkt.
Een patiënte van me is veel te zwaar. Ik vraag haar wat ze zoal nuttigt. Wat blijkt: ze drinkt maar liefst drie liter chocomel per dag! ‘Oei, dat is wel heel veel,’ laat ik haar weten. Geen wonder dat ze niet een van de slanksten is. Dat probeer ik haar zo vriendelijk maar ook zo duidelijk mogelijk te vertellen. ‘Maar dokter,’ reageert ze, ‘in uw boek Hartstikke lekker schrijft u toch dat chocola gezond is?’
Wanneer ik televisie kijk, de krant lees, op internet zit of aan het winkelen ben, valt het me op hoeveel goede sporters door producenten van energiedrankjes worden gesponsord.
De citroen is een multifunctionele topper. De smaak alleen al. Een gerecht of drankje met citroen (of limoen) erin geeft pit, fruit, zomer, verlichting. Zo’n Mexicaans biertje met een schijfje limoen in de flessenhals geduwd: hemels.
Dit is ons succesrecept, en ook nog glutenvrij. De drie eetlepels honing zijn alleen voor de echte zoetekauwen.
In waterkers zit omega-3 en daar zijn wij dol op. Nu is waterkers heerlijk als je ervan houdt, maar dat zal niet iedereen beamen en daarom hebben we deze combinatie bedacht, met een soort van marmelade-dressing.
Lyrisch wordt mijn familie als er gazpacho op tafel komt! Komt dat nou door de herinnering aan zuidelijke landen of de heerlijke smaak van de soep? Hoe dan ook, het is zalig, ondanks het ontbreken van een van de meest karakteristieke ingrediënten: het zout. Maar dat heeft in het warme zuiden ook meer functie dan hier!
Dit is nu typisch zo’n gerecht waarbij het woord recept enigszins misplaatst is. Zo simpel! Maar o, wat kan dat goed uitkomen op een drukke dag.
Heerlijk als voorgerecht of onderdeel van een Italiaans buffet. Een ongecompliceerd maar toch verrukkelijk recept!
Sinds wanneer kokosolie zo populair is, weet ik niet precies. Ik vermoed dat de hype – je zou het bijna zo kunnen noemen – een paar jaar geleden is begonnen. Maar waarom kopen mensen deze olie?
Heerlijk bij alle soorten vlees, vis en natuurlijk ook bij groente. Maar een waar feestmaal krijg je als je de mengsels gebruikt bij een vis- en/of vleesfondue op basis van bouillon!
Een stukje vlees gekruid met kaneel en komijn: alsof je rechtstreeks in Marokko belandt. Je mediterrane pasta, daar op het terras in Toscane, waarom is die zo verrukkelijk? Veel knoflook, peterselie en vaak citroen (plus natuurlijk de fijne setting).
Heerlijk als voorgerecht of onderdeel van een Italiaans buffet. Een ongecompliceerd maar toch verrukkelijk recept!
Ooit aten we iets dergelijks in Frankrijk. Daardoor blijft dit voor ons eeuwig naar de zon smaken. Erg lekker als voorgerecht (met brood), complete maaltijd (met een salade erbij), of als basis voor een vissoep. Kortom: een multifunctioneel mediterraan recept waar je naar eigen keuze mee kunt variëren!
Breed inzetbaar, dit eenvoudige en toch ook feestelijke gerecht! Koud als salade, maar warm kan ook, en als bij- of hoofdgerecht.
Zo bekend en bij vlagen toch nog zo mysterieus: het (kippen)ei. We gaan hier niet in op de vraag hoe het kan dat je zelden tot nooit een kuiken in je ei aantreft, of waarom een kip zo veel – jaarlijks wel 300 – van die dingen legt. Fascinerende vragen, maar niet van belang voor je gezondheid.
Een heerlijk toetje. Er is amper suiker aan toegevoegd, maar hier gaan de fruitsuikers een rol spelen. De liefhebbers van zoet strooien er nog maar wat poedersuiker op!
Herstellen na een training doe je door voldoende rust te nemen én door de juiste voeding te eten. Dat betekent vroeg naar bed en niet te snel weer dezelfde spieren trainen. Maar welke ‘after work-out snack’ is slim om te eten?
Het is niet alleen een rotgevoel, maar ook een aanslag op je lichaam: stress. Toch wordt het tegenwoordig gezien als iets dat ‘erbij hoort’. Niks is minder waar; stress is een nare plaaggeest. Gelukkig kan voeding helpen. De do’s & don'ts voor ‘no stress’ op het menu.
Het gerookte paprikapoeder is vrij scherp maar dat geeft juist deze soep een hele gelaagde, gecompliceerde, volle smaak. Samen met de geitenkaas en peterselie een gecompliceerd smakenpalet die het ontbreken van zout doet vergeten!
Mijn zus Janine en ik staan op een markt voor lekker en gezond eten in Den Haag. Het is fris maar mooi weer, er komen veel nieuwsgierige mensen langs. Natuurlijk hebben we ons kookboek Hartstikke lekker bij ons.
Het valt soms niet mee: gezond eten op je werk. Even snel een boterham met kaas, een saucijzenbroodje in de kantine of een reep uit de snoepautomaat. Maar hoe eet je dan wél healthy op je werk?
Hoe mediterraan! Risotto met citroen, dat smaakt naar Italiaanse eilanden. En door de saffraan is hij ook nog eens zonnig van kleur. Deze risotto is van zichzelf vrij flauw, maar door de citroen mis je het zout niet. Het hartige tegenwicht van de vis en de hazelnoten helpt daarbij. Fris en zilt! Een salade erbij, en klaar is je maaltijd.
Altijd goed! Gebakken groente met citroen en noten. En groene asperges hoeven niet geschild en smaken trouwens ook echt wel