Een perfect gerecht voor deze tijd van het jaar! Voedzaam, maar toch licht verteerbaar en bovenal: bijzonder lekker. Geleerd van collega Matt Preston: een steranijsje versterkt de vlezige smaak van de ui, perfect bij paddenstoelen. Stukje vlees of vis erbij of desnoods een salade en klaar is uw maaltijd!
Snij de ui in dunne ringen. Bak de ui met de steranijs enigszins aan in de olie en laat hem dan een half uur smoren. Haal de ui uit de pan en bak de in stukjes gesneden knoflook en paddenstoelen bruin. Doe de uien er weer bij.
Los het halve bouillonblokje op in 400 milliliter water. Spoel de quinoa goed schoon en kook die 10 minuten, dan is hij praktisch droog. Doe de quinoa bij het ui-paddenstoelmengsel en bak het geheel even lekker op. Kruid het met veel zwarte en chilipeper, en voeg tot slot de peterselie toe.
Per portie 271 Kcal – 148mg Natrium – 611mg Kalium – 2gr Verzagdigd vet – 9gr Vet – 5gr Enkelvoudig onverzadigd vet – 2gr Meervoudig onverzadigd vet – 9gr Proteïne – 1gr Choline – 5gr Vezels
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (3)
Wim van Gaalen
31 januari 2018Ik kan niet ontdekken voor hoeveel porties het recept is.
Weet u het?
Moos
01 februari 2018Jullie weten toch dat door onze quinoahype de aitochtome bevolking in de Andes nu verstoken is van hun volksvoedsel omdat dat allemaal wordt geexporteerd? En dat wat er nog daar blojft onbetaalbaar is geworden voor de autochtonen???!!!!
Marianne ten cate
01 februari 2018Heerlijk gerecht! !ga ik vaker doen .hopelijk volgen er meer recepten.