Makreel op z’n Italiaans. Juist bij zo’n vette vis is een zure marinade heerlijk, maar die is ook geschikt voor elke andere vis.
Maak eerst de marinade: snijd de knoflook en de peterselie fijn en mix ze met de witte wijn en met ofwel wittewijnazijn óf water met citroen. Persoonlijk vinden we de laatste optie lekkerder. Citroenzuur smaakt puurder dan het zuur van de azijn, en wittewijnazijn hebben we ook niet altijd in huis. Officieel moet het trouwens met wittewijnazijn.
Was de makrelen, dep ze droog, schik ze in een schaal en bedek ze met de marinade. Laat de marinade minstens een uur intrekken. De makrelen kunnen vervolgens een kwartiertje gekookt worden in hun eigen marinade, maar wij vinden de gebakken variant nog veel lekkerder. Of uit de grillpan, zoals die op de foto. Maal er wat zwarte peper overheen en, voor extra pit, chilipeper.
Per portie: 342 Kcal – 112 mg natrium – 399 mg kalium – 15 mg fosfor – 6 gr verzadigd vet – 14 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 7 gr meervoudig onverzadigd vet – 1 gr suiker – 23 gr eiwit – 94 mg cholesterol – 1 gr vezels – 32 mg calcium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”