Heerlijk bij alle soorten vlees, vis en natuurlijk ook bij groente. Maar een waar feestmaal krijg je als je de mengsels gebruikt bij een vis- en/of vleesfondue op basis van bouillon!
Bak een flinke hand walnoten kort aan en stamp ze daarna in de vijzel met een of twee tenen knoflook en 1,5 dl olijfolie tot puree.
Meng de rasp van een citroen met een handje fijngesneden peterselie, een handje verse oregano en een of twee tenen knoflook. Wrijf alles in een vijzel met een scheut olie tot een saus.
Rooster een snee wit casinobrood en prak hem tot grof kruim. Bak dit in olijfolie met een handje amandelen en evenveel hazelnoten. Stamp dit alles in een vijzel met een flinke scheut olijfolie en een of twee tenen knoflook tot een dikke saus.
Roer 30 g geraspte mierikswortelpasta door 100 gram Griekse 0%-yoghurt of door 100 gram ricotta. Meng er zwarte peper door en laat het een tijdje intrekken.
Roer een handje fijngesneden koriander door drie eetlepels lekkere mosterd. Laat het een tijdje intrekken. Maak het smeuïger met wat olijfolie.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (2)
Hub en Elly Dolmans
28 januari 2017Heel fijne en leuke Tips omtrent
die ” Smaakmakers “, wij gaan ze opslaan !!
Met dank !
Tineke Veeren
28 januari 2017Het lijkt me heerlijk en niet te moeilijk. Farro ken ik niet maar het gerechtje ziet er goed uit en lijkt me lekker. Ik ga zeker hier iets van proberen.