Eten
recept-speltsalade

Speltsalade met geroosterde paprika’s en peppadews

‘Spelt leidt tot zuiver bloed en geeft een vrolijk gemoed.’ Uit: Physica (1150) van Hildegard van Bingen.

Een mix van smaken, zoet en pittig. En een stevige bite! En kennelijk bijzonder heilzaam, volgens Hildegard (als je die oude wijze mystica al niet meer kunt geloven…). Fijn dat lekker zo gezond kan zijn.

♦ 150g spelt ♦ 2 paprika’s, in stukjes ♦ 1 ui, fijngesneden ♦ olijfolie ♦ 4 peppadews, in stukjes ♦ 1 theel. geroosterd paprikapoeder ♦ 5 ansjovisjes, goed afgespoeldº ♦ 100 g zwarte olijvenº ♦ een beetje waterkers ♦

 ºvervang door een gebakken ui extra en wat meer waterkers

Kook de speltkorrels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de paprikastukjes met de ui in een scheut olijfolie tot ze licht gekleurd en enigszins gaar zijn. Voeg de stukjes peppadew toe en bak ze kort mee. Laat de gare spelt en het paprikamengsel afkoelen. Hussel daarna de spelt en paprika door elkaar en meng het geroosterde-paprikapoeder (uit een potje van, bij ons, La Chinata) erdoor, en tot slot eventueel de ansjovis en de olijven. Schik het geheel op een bedje van waterkers.

Per portie: 339mg Natrium – 231 Kcal – 6g Vet
º (minder zout): 122mg Natrium – 252 Kcal – 8g Vet

Dit recept is samengesteld door de zussen Jansen. Annemieke is cardioloog en Janine is grafisch ontwerper, foodfotograaf en kok.
Op dit platform zullen zij verschillende recepten en tips met jullie delen. Maar ook in hun kookboek ‘Hartstikke lekker’ laten zij zien welke ongezonde ingrediënten in gerechten gemakkelijk te vervangen zijn.
Benieuwd naar hun boek vol eenvoudige, gezonde en vooral lekkere recepten die een laag zout- en suikergehalte hebben? Lees meer

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?