Een stukje vlees gekruid met kaneel en komijn: alsof je rechtstreeks in Marokko belandt. Je mediterrane pasta, daar op het terras in Toscane, waarom is die zo verrukkelijk? Veel knoflook, peterselie en vaak citroen (plus natuurlijk de fijne setting).
Kruiden en specerijen zijn fantastisch. Als zoutvervanger voor wie een te hoge bloeddruk heeft of die wil vermijden. Maar vooral omdat kruiden en specerijen je de mogelijkheid bieden om zo authentiek mogelijk te koken. Samen vormen ze een enorme verzameling geuren, kleuren, smaken en voedingsstoffen.
Veel mensen gebruiken de woorden kruiden en specerijen door elkaar. Kruiden zijn delen (meestal bladeren) van doorgaans groene planten met een niet-houtachtige stengel, uit streken met een gematigd klimaat. Peterselie, basilicum en salie zijn er voorbeelden van. Specerijen worden gemaakt van de wortels, bast, zaden, bloemknoppen, meeldraden en vruchten van planten en bloemen die grotendeels – voor Europeanen – in exotische oorden groeien. Dan hebben we het over saffraan, peper, kruidnagel, mosterd en veel meer.
Helaas zijn veel specerijen in zo’n leuk busje binnen een paar weken futloos.
Kruiden zijn vers het lekkerst, maar dat is duurder. Zeker als je er te veel van koopt en een deel laat verleppen. Een oplossing: plant ze in je tuin. Maar als je die niet hebt? Mediterrane kruiden zijn bij uitstek geschikt om te drogen. Salie, rozemarijn, tijm, oregano en laurier kun je gewoon in de kamer of keuken uitspreiden en laten drogen. Bewaar ze daarna in een luchtdichte pot in het donker.
Basilicum en dragon doen het gedroogd niet zo goed. Eet die maar gewoon vers. En bewaar basilicum níet in de koelkast. Wil je langer plezier van je peterselie, dragon, dille, munt – kruiden met een vlezige stengel – behandel ze dan als bloemen. Snij de steeltjes een stukje af en zet ze in het water. En dan de koelkast in, eventueel gewikkeld in papier in de groentelade.
En dan de specerijen. Ketoembar, komijn, nootmuskaat, zwarte peper enzovoort. Fijn om op voorraad te hebben. Maar je gebruikt ze zelden, dus staan ze jaren in de kast. Helaas zijn veel specerijen in zo’n leuk busje binnen een paar weken futloos. Wil je echt profijt hebben van de specifieke smaken, geuren en zo van specerijen, koop dan het spul in z’n geheel en maal, rasp of stamp het zelf. Lekker pittig!
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”