De citroen is een multifunctionele topper. De smaak alleen al. Een gerecht of drankje met citroen (of limoen) erin geeft pit, fruit, zomer, verlichting. Zo’n Mexicaans biertje met een schijfje limoen in de flessenhals geduwd: hemels.
Kip uit de oven is zo veel lekkerder, malser als je er vooraf een citroen in hebt gestopt. Een stuk citroentaart biedt die spannende mix van zoet en zuur waar je gevaarlijk verliefd op kunt worden. Zelfs een glas kraanwater wordt een echt drankje met een beetje citroen.
Dan de werkzame stoffen in de vrucht. Een citroen zit boordevol vitamine C en rutine, sterke antioxidanten die onder meer ontstekingsremmend werken. Ook bevat hij relatief veel kalium, dat een bloeddrukverlagende werking heeft. Het sap van de vrucht is zo zuur dat het een beetje bescherming biedt tegen bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. Let wel: vooral buiten je lijf, zoals bijvoorbeeld in de koelkast, want de zuren in je maag zijn als afweergeschut veel geschikter dan citroen.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (9)
Anja
09 juni 2017Schaslicksticks met varkensvlees, paprika, ui en broccoli en een stoofpan leggen met plakjes van een hele Citroënn er opgelegd klaarstomen. Pakje vissaus van Ikea met dille eroverheen gieten en eetsmakelijk
Anja
09 juni 2017Schaslicksticks met varkensvlees, paprika, ui en broccoli en een stoofpan leggen met plakjes van een hele Citroen of limoen er opgelegd klaarstomen op een stukje aluminiumfolie. Pakje vissaus van Ikea met dille eroverheen gieten en eetsmakelijk
ONVZ
12 juni 2017Goedemorgen, Anja. Dat klinkt als een heerlijk gerecht! Die ga ik zeker binnenkort een keer proberen. Het pakje vissaus zou ik persoonlijk vervangen door een zelfgemaakt sausje, hoewel een kant-en-klaar pakje natuurlijk wel heel makkelijk is :-). Groet, Amber
Bijtje
09 juni 2017Kost een paar tanden maar je hebt wel super food.
ONVZ
12 juni 2017Goedemorgen, Bijtje. Te veel citroen is uiteraard nooit goed! Had je ook gezien dat een deel van de tips die gegeven worden, tips zijn waarbij je de citroen niet hoeft te eten? Groet, Amber
Atie
10 juni 2017Goed allemaal om te weten.
ONVZ
12 juni 2017Bedankt voor je reactie, Atie. Heb je al een van de tips uitgeprobeerd? Groet, Amber
J.klarenbeeki
10 juni 2017Leuke adviezen lijkt het.
Maar voor diabeten is Citroen Helenaal niet aan the bevelen
.
ONVZ
12 juni 2017Goedemorgen, J. Klarenbeeki. Als citroen wordt afgeraden bij diabeten, is het inderdaad verstandig ze niet te eten! Heb je wel wat aan de tips waarbij je de citroen niet hoeft te eten, maar je de citroen gebruikt? Groet, Amber