Eten
9
Leestijd
4 min.

Superfood: de citroen

De citroen is een multifunctionele topper. De smaak alleen al. Een gerecht of drankje met citroen (of limoen) erin geeft pit, fruit, zomer, verlichting. Zo’n Mexicaans biertje met een schijfje limoen in de flessenhals geduwd: hemels.

Kip uit de oven is zo veel lekkerder, malser als je er vooraf een citroen in hebt gestopt. Een stuk citroentaart biedt die spannende mix van zoet en zuur waar je gevaarlijk verliefd op kunt worden. Zelfs een glas kraanwater wordt een echt drankje met een beetje citroen.

Dan de werkzame stoffen in de vrucht. Een citroen zit boordevol vitamine C en rutine, sterke antioxidanten die onder meer ontstekingsremmend werken. Ook bevat hij relatief veel kalium, dat een bloeddrukverlagende werking heeft. Het sap van de vrucht is zo zuur dat het een beetje bescherming biedt tegen bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. Let wel: vooral buiten je lijf, zoals bijvoorbeeld in de koelkast, want de zuren in je maag zijn als afweergeschut veel geschikter dan citroen.

Wat je allemaal met een citroen kunt doen:

  • Sprenkel wat citroensap over een geschilde appel, peer, avocado, aardappel of peer en je voorkomt dat die bruin kleurt.
  • Ga je stinkende handen en zelfs oksels te lijf met citroensap. Met vis in de weer geweest? Even citroensap over je handen. Geen deodorant in de buurt maar wel een citroen? Snij die doormidden en gebruik hem als dubbele deostick.
  • Een paar kruidnagels in een halve citroen gedrukt houden wespen op afstand. Van citroensap op zich schijnen mieren, vliegen en andere insecten ook niet te houden.
  • Heb je thee gemorst op je kleding, pers dan wat citroensap op de vlekken, laat het een poosje intrekken en spoel na met warm water. Ook vlekken van fruit zoals bessen en appel laten zich er behoorlijk mee behandelen. Kalk op glas en spiegels verdwijnt met azijn, maar ook met het sap van de gele citrusvrucht.
  • Citroensap in water of thee helpt tegen keelpijn en zelfs… tegen een kater. En zo heeft het nog wat oma-weet-raad-achtige toepassingen. Ach, wat een fijn ding is zo’n citroen.

Reacties (9)

Schaslicksticks met varkensvlees, paprika, ui en broccoli en een stoofpan leggen met plakjes van een hele Citroënn er opgelegd klaarstomen. Pakje vissaus van Ikea met dille eroverheen gieten en eetsmakelijk

Schaslicksticks met varkensvlees, paprika, ui en broccoli en een stoofpan leggen met plakjes van een hele Citroen of limoen er opgelegd klaarstomen op een stukje aluminiumfolie. Pakje vissaus van Ikea met dille eroverheen gieten en eetsmakelijk

Goedemorgen, Anja. Dat klinkt als een heerlijk gerecht! Die ga ik zeker binnenkort een keer proberen. Het pakje vissaus zou ik persoonlijk vervangen door een zelfgemaakt sausje, hoewel een kant-en-klaar pakje natuurlijk wel heel makkelijk is :-). Groet, Amber

Kost een paar tanden maar je hebt wel super food.

Goedemorgen, Bijtje. Te veel citroen is uiteraard nooit goed! Had je ook gezien dat een deel van de tips die gegeven worden, tips zijn waarbij je de citroen niet hoeft te eten? Groet, Amber

Goed allemaal om te weten.

Bedankt voor je reactie, Atie. Heb je al een van de tips uitgeprobeerd? Groet, Amber

Leuke adviezen lijkt het.
Maar voor diabeten is Citroen Helenaal niet aan the bevelen
.

Goedemorgen, J. Klarenbeeki. Als citroen wordt afgeraden bij diabeten, is het inderdaad verstandig ze niet te eten! Heb je wel wat aan de tips waarbij je de citroen niet hoeft te eten, maar je de citroen gebruikt? Groet, Amber

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?