De vegaburger: bijzonder voedzaam door de bulgur en de kikkererwten. Heerlijk voor bijvoorbeeld na het sporten!
Maak eerst de saus, want de smaken van de ingrediënten moeten goed op elkaar inwerken. Meng alle ingrediënten; voeg de mierikswortel naar smaak toe. Wij hebben de saus graag pittig, maar misschien dat u… Vandaar de marge!
Week de bulgur 10 minuten in zo veel kokend water dat het goedje net onder water staat. Wat de kikkererwten betreft, het is natuurlijk nog veel beter om rauwe kikkererwten te weken en te koken, maar daar is niet altijd tijd voor. Dus vandaag gebruiken we ze uit blik. Nadeel is dat die veel zouter zijn. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze goed af, want het zout zit voornamelijk in het vocht. Doe ze in een mengbeker samen met de fijngesneden teentjes knoflook, de in stukken gesneden ui, de kruidnagel en nootmuskaat. Rooster de korianderzaadjes in een droge koekenpan, plet ze in een vijzel en doe dat bij de rest. Van de tijm gebruik je eigenlijk alleen de blaadjes, maar het is nogal een rotwerk om ze van de takjes te ritsen. Wij doen het een beetje; eventuele resterende takjes kun je er later nog uit vissen. Meng alles behalve de bulgur met de staafmixer en voeg dan de geweekte bulgur toe. Roer goed en laat het mengsel op z’n minst een uur staan. De bulgur onttrekt vocht aan de kikkererwten, waardoor het een stevige pasta wordt. Die kunt u uitrollen tot een lap van ongeveer 1,5 cm dik. Met behulp van een kopje steekt u er de hamburgers uit. Bak ze in de rijstolie.
Ondertussen maakt u de rode-koolsla. Snij de halve rode kool in smalle reepjes en vermeng die met de azijn, citroen en mosterd. Doe alles in een schaal, dek af met een bord dat net iets kleiner is en zet er iets zwaars op, zodat de marinade goed in de kool trekt, een uur lang.
Rooster een snee brood of neem een broodje erbij, wat u maar lekker vindt!
Saus (een kwart van de hoeveelheid):
Kcal: 85 Na: 95mg K: 137mg Verz.Vet: 1 g EOV: 1 g MOV: 3 g Suiker: 4 g Pro: 8 g chol: 8G vezels 0 G
Burger per stuk, het zijn er 8, voor ieder 2:
Kcal: 96 Na: 43mg K: 114mg Verz.Vet: 0 g EOV: 0 g MOV: 0 g Suiker: 1 g Pro: 3 g chol: 0 vezels 1 G
Rode kool (een kwart van de hoeveelheid):
Kcal: 25 Na: 19mg K: 208 mg Verz.Vet: 0 g EOV: 0 g MOV: 0 g Suiker: 3 g Pro: 1 g chol: 0 vezels 2 G
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (3)
Godfried Pfennings
27 april 2018Koken is niet mijn hobby ,complexe recepten komen niet in aanmerking .Ook gezien mijn situatie namelijk alleen wonend en 73 jaar.Dus graag simpele recepten met weinig handelingen en ingrediënten!Maar wel natuurlijk gezonde recepten!
Tim, ONVZ
01 mei 2018Hallo Godfried, bedankt voor je feedback over het artikel. Heb je zelf al veel recepten verzameld? Groet, Tim, ONVZ
Jan Dekker
27 oktober 2018Beste Godfried, ga voor simpele en gezonde recepten eens kijken op foodfirstnetwork.nl daar helpen ze je ook met koken en wat gezond is op jouw leeftijd. Goed eten en bewegen, slaap en ontspanning zorgen voor een gezondere oude dag, en je bent pas 73 veel kook en eet plezier. Jan Dekker