Heb je een morgen een diner en weet je niet wat je moet maken? Wij geven je een recept voor een heerlijk lichte venkelsalade. Hoef je alleen nog even boodschappen te doen en dan kun je gelijk al aan de slag. Dat wordt genieten. Hele fijne jaarwisseling gewenst!
Verdeel de venkel in kwarten (laat het uiteinde eraan). Snijd de kwarten in ultradunne schijfjes – bijvoorbeeld met een mandoline, zo’n handig snijapparaatje – en leg ze even in water met een scheutje citroensap. Verdeel de vijgen ook in kwarten en bak ze in gewone olijfolie tot ze karamelliseren. Voeg een scheutje balsamicoazijn toe. Haal de vijgen uit de pan en bak de amandelen in het gekaramelliseerde mengsel. Voeg er een flinke scheut extra vierge olijfolie en zwarte peper aan toe.
Haal de venkelschijfjes uit het water, schud ze droog en drapeer ze op een schaal. Leg er de vijgen en de amandelen op en bestrooi het geheel met kleine brokjes feta.
Maak een dressing van de rest van het citroensap met flink wat extra vierge olijfolie en eventueel een klein beetje (kalium)zout. Eet smakelijk!
Per portie: 228 Kcal – 183 mg natrium – 530 mg kalium – 3 gr verzadigd vet – 10 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 2 gr meervoudig onverzadigd vet – 6 gr suiker – 6 gr eiwit – 2 mg cholesterol – 4 gr vezels.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Corine leeuwerik
03 februari 2020Fantastisch