Achtergrond
Leestijd
3 min.

Verwarrende vegaburgers

Vorige week was het de Nationale Week zonder Vlees. Wij eten gewoonlijk niet veel vlees, en in de Week zonder Vlees nog wat minder. Heel af en toe eten wij een ‘echte’ hamburger. Vegaburgers liggen zelden tot nooit op ons bord. Terwijl er tegenwoordig onwijs veel keus is. Wij vergeleken eens twee vegaburgers met elkaar.

Om zeker te zijn van enige kwaliteit kozen we voor twee gelauwerde varianten: de Champignonburger van Koolen 1981, gekocht bij de Marqt, en de Burger Deluxe van de Albert Heijn. Beide zijn testwinnaars. De Champignonburger kwam vorig jaar als beste uit een vegaburgertest van de Volkskrant, de Burger Deluxe werd recentelijk door een panel van de Consumentenbond tot winnaar uitgeroepen.

De Champignonburger

Daar gaan ze, de pan met hete plantaardige bakolie in. De schijf van de grootgrutter uit Zaandam is iets groter dan die van de champignonkweker uit Slootdorp. De laatste is verder herkenbaar aan de pijnboompitten die hier en daar aan de oppervlakte komen. We vinden de champignonburger er niet zo lekker uitzien, en zeker als je hem opensnijdt. De binnenkant is leverkleurig, oogt als Twentse balkenbrij. Die wij persoonlijk heerlijk vinden, maar bepaald niet vanwege de looks.

De champignonburger smaakt, niet geheel onverwacht, naar samengeperste champignons. Hij is ietwat vet, sponzig, ook in je mond. De smaak is wel prima, maar die clasht met het uiterlijk. Je verwacht een soort burgersmaak en ervaart in je mond champignons. Annemieke: ‘Dan eet ik liever gewoon champignons.’ En net bij als de meeste andere voor consumptie gemaakte burgers – ook de vleesversies – overheerst het zout, helaas.

De Burger Deluxe

Dan de Burger Deluxe, op basis van soja. Hij oogt meer als een vleesburger dan die met champignons en hij is ook steviger, wat wij prettig vinden. De structuur is korreliger, heeft iets van droog vlees. We nemen een hap. Janine: ‘Voor deze zijn ze flink bezig geweest met uienpoeder.’ Ook dit exemplaar is veel te zout, naar ons oordeel. Andere kruiden geven er een licht oosters tintje aan. ’ Janines eindoordeel: ‘Ik vind dit een zeer geslaagd vleesloos geval. Ik ben wel benieuwd wat er allemaal in zit.’ ‘Dat gaan we nu bekijken,’ zegt Annemieke.

Schimmige ingrediënten

In dat opzicht blijkt de Burger Deluxe tegen te vallen. De lange lijst met ingrediënten geeft ons het gevoel dat we bedrogen zijn: ‘gerehydrateerd (?) plantaardig eiwit’ (53% uit soja, 13% uit tarwe en de rest?…), verse en gedroogde uien, veel andere poeders, extracten, methylcellulose (het basismateriaal van oogdruppels (!)) en ook maltodextrine, een vaak uit mais gewonnen bindmiddel dat je in allerlei producten tegenkomt.

De Champignonburger van Koolen 1981 scoort op dit punt stukken beter: champignon (67%), Italiaanse kaas (Grana Padano), aardappel, eiwitten uit kippeneieren en erwten, kruiden en nog het een en ander, maar weinig wat een chemische indruk maakt.

Wat de voedingswaarde betreft ontlopen ze elkaar nauwelijks. De champignonversie is calorierijker en ook op papier vetter, met nog best wat verzadigde vetzuren, waarschijnlijk vanwege de Italiaanse kaas. De sojaburger is iets minder zout: 1,3 tegenover 1,5 gram per ons.

Maar door het grote prijsverschil zal de gemiddelde consument bijna als vanzelf voor de Burger Deluxe gaan, als er moet worden gekozen uit dezelfde twee. De Champignonburger van Koolen 1981 is meer dan anderhalf keer zo duur, ook als je meerekent dat de AH-burger minder weegt dan de verpakking aangeeft. En de Koolen-burger is minder goed verkrijgbaar: alleen bij de Marqt, de Spar en groothandel Sligro.

Liever groente

We vinden de uitslag van onze duotest behoorlijk verwarrend. Of eigenlijk niet: hij sterkt ons in onze overtuiging dat je het beste gewoon verse groentes kunt eten, eigenhandig gesneden, gebakken, gestoofd of wat dan ook (rauw opgediend bijvoorbeeld, vaak zalig en heel gezond), al dan niet voorzien van een kruidje of kaasje, en bij voorkeur zonder zout.

En als je toch echt zo’n schijf op je bord of tussen twee helften van een broodje wilt hebben, maak dan je eigen vegaburger! Wij komen binnenkort met een recept voor een zo puur mogelijke burger op basis van bonen.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?