Heel sexy klinkt het niet, gestoomde vis. En zonder ingrepen smaakt het een beetje weeïg, al helemaal zonder toegevoegd zout. Na een aantal teleurstellende experimenten grijpen we dus naar de grovere middelen: ansjovis, mosterd en kappertjes. Met mate natuurlijk. Deze vispakketjes bevatten namelijk ook andere smaakmakers. Verder doen we er een flinke scheut olijfolie bij en waarachtig, dit is echt lekker!
Verhit de oven tot 180 oC. We maken vier pakketjes. Snijd de citroen in flinterdunne schijfjes en leg er een of twee in het midden van een velletje bakpapier. Leg op elk schijfje citroen een moot kabeljauw (of andere stevige vis) van 100 gram. Bedek die met de in reepjes gesneden bosui. Veel zwarte peper doet het ook goed. Spoel de kappertjes goed af, knijp ze uit en verdeel ze over de pakketjes. Maak een dressing van de knoflook, de ansjovisjes (ook afgespoeld), de mosterd en een flinke scheut olijfolie en verdeel die over de vis. Versier het geheel eventueel met een stukje rode peper. En maak de pakketjes echt heel goed dicht. Wij hebben überhip kooktouw, maar gewoon touw voldoet ook. Zet ze een minuut of 15 in de oven.
Per portie: 99 Kcal – 156 mg natrium – 121 mg kalium – 54 mg fosfor – 1 gr verzadigd vet – 4 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 1 gr meervoudig onverzadigd vet – 1 gr suiker – 7 gr eiwit – 22 mg cholesterol – 1 gr vezels – 11 mg calcium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Corine Leeuwerik
03 februari 2020Ga het proberen.Ben heel erg benieuwd .het water komt nu al in mijn mond