Ooit aten we iets dergelijks in Frankrijk. Daardoor blijft dit voor ons eeuwig naar de zon smaken. Erg lekker als voorgerecht (met brood), complete maaltijd (met een salade erbij), of als basis voor een vissoep. Kortom: een multifunctioneel mediterraan recept waar je naar eigen keuze mee kunt variëren!
Zet de oven op de grillstand. Snijd de stengel bleekselderij, de ui en de winterpeen fijn. Bak dit alles samen aan in een beetje olie. Blus het af met de witte wijn. Snijd de tomaten en doe ze bij het mengsel. Bak dit lekker door tot de tomaten zacht zijn geworden. Doe het water en het halve bouillonblokje erbij. Kook de kabeljauw mee totdat hij na een minuutje of 10 gaar is, en vis ’m eruit. Na een half uurtje pruttelen haal je het geheel door de staafmixer. Snijd de knoflook. Bak de garnalen kort aan met de knoflook en doe de bloem erdoor. Bind het met een paar eetlepels van het vismengsel en een beetje water, en voeg het bij elkaar. Laat het even doorkoken. Verdeel het over vier ovenvaste schaaltjes, rasp er een beetje Parmezaanse overheen en bedek ze met stukjes mozzarella. Zet de potjes onder de grill totdat de mozzarella gesmolten is.
Per portie 252mg Natrium – 220 Kcal – 6g Vet – 3g Vezels – 6g Suiker
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”