In waterkers zit omega-3 en daar zijn wij dol op. Nu is waterkers heerlijk als je ervan houdt, maar dat zal niet iedereen beamen en daarom hebben we deze combinatie bedacht, met een soort van marmelade-dressing.
Maak eerst de marmelade. Haal het schilletje van de sinaasappel, zo dun mogelijk, liever geen wit erbij want dat wordt bitter. Zet de schilletjes op met een beetje water. Als het kookt, giet het water af en herhaal dit. Snij de sinaasappel in partjes en daarna de partjes in kleine stukjes. Ook hier liever geen wit. Doe de sinaasappel bij de schilletjes en voeg genoeg water toe, totdat alles onder staat. Voeg 30 g honing toe en laat het een half uurtje pruttelen totdat het meeste water is verdampt.
Schik de waterkers op een bord. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes en leg zie op de waterkers. Bak de kalkoenfilets aan in wat olie en voeg twee eetlepels van de marmelade toe. Laat ze gaar worden in een minuut of tien met een deksel op de pan. Bak de pistachenoten even in een koekepan en doe ze ook op de salade. Snijd of scheur de kalkoen in stukjes en die mogen er ook op. Maak de dressing van 2 of 3 eetlepels marmelade met wat olijfolie en zwarte peper en maak de salade ermee af!
Per portie 53mg Natrium – 150 Kcal – 11gr Vet – 3gr Vezels – 6gr Suiker
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”